skip to Main Content

Zit je hier als mantelzorger nou echt op te wachten?

Om aan input te komen voor onze artikelen op Mantelzorgelijk checken wij regelmatig op Google search ‘mantelzorg nieuws’. Vol verwachting scrollen we keer op keer door de zoekresultaten. Wat denk je? Steeds hetzelfde: Oud nieuws of nieuws over het aanbod van een of andere bloemschikcursus of een mantelzorgcompliment van 10 x niks! Zit je hier als mantelzorger nou echt op te wachten?

Dag van de mantelzorger

 10 november a.s. is het weer zover: De dag van de mantelzorger. Google zet deze dag hoog op nummer 1 in de zoekresultaten. Dit is namelijk de dag waarop heel Nederland kan laten zien dat men mantelzorgers waardeert. Maar is dat wel zo? Zeker tijdens de eerste coronagolf en de intelligente lockdown is pijnlijk naar voren gekomen hóe slecht het gesteld is met de positie van mantelzorgers. Veel van onze lotgenoten voelden zich in de steek gelaten, genegeerd en eenzaam. Extra zuur om dan te lezen dat de gemeenten Schiedam, Maassluis en Vlaardingen niet verder komen dan een online evenement voor mantelzorgers. Thuis in je uppie kijken naar een theatershow op je laptop? Nee dat helpt in de strijd tegen eenzaamheid! Oh ja, je moet er trouwens wel snel bij zijn om te reserveren want vol = vol! 😉
Is dit dan de waardering en ondersteuning die mantelzorgers als eerste nodig hebben?

Diensten voor mantelzorgers

Als je verder door de zoekresultaten scrolt, kom je als 2e allerlei zakelijke dienstverleners tegen. Er worden in de zoekresultaten dus volop commerciële diensten geshowd. Diensten waar je als mantelzorger zelf je portemonnee voor moet trekken. Dat schiet lekker op.
Daarna komen de gratis diensten of de diensten die – als je een aanvullende zorgverzekering hebt – vergoed worden door je zorgverzekeraar. Respijtzorg bijvoorbeeld. Wat heb je als mantelzorger aan respijtzorg als de rest van de ondersteuning zo zorgelijk blijft? Geen ruk, als je het ons vraagt.

Whatsapp groep voor mannelijke mantelzorgers

 Met stip op 3 een whatsapp groep voor mantelzorgers. In IJsselstein en Lopik is men erachter gekomen dat bijeenkomsten voor mantelzorgers vaker door vrouwen bezocht worden dan door mannen. Tuttut, nou niet meteen roepen dat mannen geen mantelzorg verlenen, want dat klopt niet. 40 procent van de mantelzorgers in Nederland is namelijk mannelijk.  Maar als je kijkt naar de leeftijd van de vrouwelijke mantelzorgers die wel naar zo’n bijeenkomst gaan, begrijp je het wellicht beter. De gemiddelde leeftijd is 70plus! Dat is wel een erg smalle doelgroep om een initiatief op te baseren. Maar hoe zit het met de werkende mantelzorger of een mantelzorger uit de sandwich generatie, zoals jij en wij? Wij zitten niet te wachten op een koffie-uurtje met lotgenoten tijdens werktijd! Het zou Lopik en IJsselstein dus sieren als ze zich eens verdiepen in de doelgroep en voor de grootste groep mantelzorgers zo’n whatsapp groep zouden inrichten. 

Onderzoek

Op nummer 4 in de zoekresultaten komen we een onderzoek van het CBS tegen. Wat blijkt? Als mensen in de toekomst hulp nodig hebben in het huishouden vanwege een slechtere gezondheid, wil de helft die graag van een bekende krijgen (mantelzorg). Hulp bij persoonlijke of medische verzorging ontvangt een meerderheid het liefst van iemand anders, zoals een medewerker van de thuiszorg, een vrijwilliger of particuliere hulp.

Let wel: dit is wat mensen zouden willen als ze eenmaal zelf hulpbehoeftig worden. Maar is dit wat mantelzorgers ook daadwerkelijk willen en – nog belangrijker – daadwerkelijk kunnen? Poesten bij je dierbare, naast je baan en eigen gezin? We hopen niet dat het woeste plan van gemeenten om huishoudelijke ondersteuning uit de WMO te schrappen op dit onderzoek gebaseerd is. We houden ons hart vast en willen dat mantelzorgers zelf ook gehoord gaan worden.

Beleid

Wordt het niet eens tijd dat mantelzorgers nieuws krijgen voorgeschoteld over serieus en gedegen mantelzorgbeleid? Oh wacht. We snappen het al. Er is natuurlijk in deze tijd geen serieus en vernieuwend beleid. Mantelzorgers zijn – ook in deze coronacrisis – de ondergeschoven, niet sexy , zwaar belaste en voor vanzelfsprekend genomen individuen in onze samenleving. Dus showt Google enkel die artikelen waar het woordje mantelzorg in voorkomt. Fijn, weten we dat ook weer!

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X