Hoe en waar kan ik me als mantelzorger registreren?

Ik ga mantelzorgen maar waar moet ik me registreren? Dit is een vraag die mij heel vaak gesteld wordt. Het antwoord is als volgt:

In principe kun je je nergens registreren omdat je voor een dierbare zorgt. Er bestaat dus niet een soort databank waar alle mantelzorgers geregistreerd staan. Als je zorgt voor een naaste met een (chronische) ziekte of een beperking, dan ben je mantelzorger. Dat is geen erkend beroep, maar een taak die je in je leven vaak uit liefde vervult.

Wel is het zo dat Gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorgers. Om dat te kunnen doen moeten gemeenten de mantelzorgers natuurlijk wel in beeld krijgen. Je kunt via de WMO afdeling van de gemeente van degene waar je voor zorgt navragen wat er voor jou als mantelzorger geregeld is.

Verder kun je je eventueel inschrijven bij één van de regionale steunpunten die mantelzorgondersteuning bieden. Overal in het land zijn er lokale en regionale Steunpunten Mantelzorg. Hier kun je terecht voor informatie, advies en praktische steun. Het Steunpunt Mantelzorg kan je bijvoorbeeld in contact brengen met zorg- en hulpinstanties in je omgeving. Bovendien kun je er terecht voor een persoonlijk gesprek of een groepsgesprek met lotgenoten. Het kan heel fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten die in een vergelijkbare situatie zitten en waaraan je niets hoeft uit te leggen.

En verder kun je je natuurlijk registreren voor onze website, zodat je geen enkel persoonlijk blog, de vele tips of andere nuttige informatie mist 😉

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Ik wist niet dat er geen databank bestaat waar alle mantelzorgers geregistreerd staan! Ik ben op zoek naar een mantelzorger voor mijn oma omdat ik geen tijd heb om voor haar goed te zorgen. Ik ben er het helemaal mee eens dat mantelzorg een taak is die je in je leven vaak uit liefde vervult, en ik hoop dat ik een specialist vind die zijn werk met liefde doet.

 2. Goedendag,

  Ik ben al jaren mantelzorger van mijn ouders. Ik heb de keus gfemaakt bij ze in te wonen. Waar kan ik mij officieel laten registreren als mantelzorger? Wij wonen in amsterdam.

  Met vriendelijke groet,
  Gladys Lew

  1. Hoi Gladys,
   Er bestaat niet echt een registratie mogelijkheid voor mantelzorgers. Voor eventuele hulp of ondersteuning kun je contact zoeken met het sociaal domein of WMO loket van de gemeente Amsterdam. Sterkte !

 3. Hallo, mijn vader is bijna twee overleden, sindsdien zorg ik elke dag van half zes tot rond de klok van negen uur ‘s avonds.
  Mijn moeder wacht echt op mij. Nu is het ook zo dat ze 1 keer per week poetshulp krijft ongeveer 1 uurtje . Nu mogen ze ook geen ramen en de galerij meer poetsen. Dat moet ik nu gaan doen. Ze weigert ook alle hulp van buiten af. Mijn moeder is 73 en slecht ter been. Aan een oog blind
  Ben ik nu mantelzorger. Groetjes Maria

 4. Ik vind mezelf al jaren mantelzorger. Mijn vrouw is al 20 jaar bipolair, en sinds een jaar weten we nu dat ze aan het dementeren is. Mijn werkzaam leven heb ik alles eromheen weten te regel. Nu ik gepensioneerd ben is het 24/7, en dat blijkt zwaarder dan ik dacht. Gelukkig komt er nu 2 x in de week een dame die 4 uur van alles doet met mijn vrouw. Nu kan houden van ook wel zwaar zijn. Alles uit liefde, maar er van uitgaan dat het vanzelfsprekend is, daar kijk ik nu toch wel iets anders tegen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top