Mantelzorg en belastingaangifte

Doe je belastingaangifte en ben je mantelzorger? Dan is het goed om te weten welke aftrekposten je mag gebruiken van de belastingdienst. Wij zetten wat belastingtips voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee! 

Er bestaan helaas geen speciale belastingregels voor mantelzorgers, maar in sommige punten komt de belastingdienst jou als mantelzorger een beetje tegemoet. Dat is vooral het geval als je zorg verleent aan iemand die deel uitmaakt van jouw huishouding.

Belastingaftrek zorgkosten

Bepaalde zorgkosten die je hebt voor een persoon van 27 jaar of ouder die bij jou in huis woont en die afhankelijk is van jouw zorg, kan je aftrekken van de belasting. Het gaat om personen die zonder jouw zorg aangewezen zouden zijn op beroepsmatige hulp of verzorging.

De laatste jaren zijn er helaas steeds minder kosten aftrekbaar, maar toch kan het de moeite lonen. In dit overzicht van de Belastingdienst staan alle zorgkosten die aftrekbaar zijn.
Let op! Bonnetjes en betaalbewijzen van kosten die je aftrekt, moet je op verzoek aan de Belastingdienst kunnen laten zien. Bewaar ze dus goed.

Reiskosten voor ziekenbezoek

Verblijft de persoon die bij je woont en die afhankelijk is van jouw zorg langer dan een maand voor dezelfde ziekte in een ziekenhuis of verzorgingshuis? En moetje meer dan 10 kilometer reizen voor ziekenbezoek? Dan kan je de reiskosten voor het ziekenbezoek aftrekken bij je belastingaangifte. Je mag 19 cent per kilometer aftrekken als je met je eigen auto rijdt, of de werkelijke kosten van taxi of openbaar vervoer.

Erfbelasting en mantelzorger

Vanaf 1 januari 2016 kunnen mantelzorgers niet langer gebruik maken van de hoge erfbelastingvrijstelling die geldt voor partners. Tot 1 januari 2016 kon iemand die mantelzorger was voor een zieke ouder of als ouder mantelzorger was voor zijn zieke kind, voor de erfbelasting soms fiscaal partner zijn van de persoon die hij verzorgde. Dat was het geval als mantelzorger en verzorgde fiscale partners waren en aan bepaalde voorwaarden voldeden. Iemand die al een fiscale partner had, kon dus als mantelzorger geen partnervrijstelling voor de erfbelasting krijgen.

De Rechtbank Breda heeft op 2.7.2015 echter beslist dat een getrouwde vrouw die lang voor haar inwonende ouders zorgde, toch in aanmerking komt voor de partnervrijstelling in de erfbelasting. De Belastingdienst is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Zolang er geen uitspraak is op het beroep kan de zoon of dochter die een erfenis heeft ontvangen van zijn inwonende ouder die zorgafhankelijk was, bezwaar maken tegen de aanslag erfbelasting, als het gaat om een overlijden in 2015 en de mantelzorger een mantelzorgcompliment heeft kregen in 2014. (Rechtbank Zeeland – West Brabant ECLI:NL:RBZWB:2015:4443)

Extra kosten voor zorg

Leven met een ziekte of beperking brengt meerkosten met zich mee. Meerkosten omdat het dagelijks leven dan vaak veel duurder is dan voor anderen. Extra kosten voor zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Je kunt deze kosten voor een deel terugvragen of compenseren. Maak er gebruik van! Voor meer info klik deze link aan

Betaalde mantelzorg

N.B. Betaalt degene die je verzorgt jou uit een persoonsgebonden budget? Dan zijn deze inkomsten voor jou belast. Afhankelijk van jouw arbeidsverhouding wordt de belasting op je inkomsten ingehouden of moet je de inkomsten zelf aangeven bij jouw aangifte inkomstenbelasting.

Heb jij – als lezer – nog een tip? Schrijf deze dan in een reactie onder dit bericht. Zo helpen we elkaar :)

Back To Top