Welke soorten verlofregelingen zijn er voor mantelzorg?

Mantelzorger zijn is naast het hebben van een drukke baan erg lastig. Zeker wanneer je dierbare langdurig ziek is. Om dit goed vol te kunnen houden is het belangrijk dat je niet overbelast raakt. Gelukkig kun je als werkende mantelzorger gebruik maken van verschillende soorten verlofregelingen

Hoe voorkom je dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt door mantelzorg? Hoe houd je de focus op je werk, terwijl je dagelijks klaar moet staan voor je zieke kind of partner? Wanneer je naast je werk voor een dierbare zorgt, heb je als mantelzorger recht op verschillende verlofregelingen. In dit artikel lees je welke verlofregelingen jij kunt opnemen bij je werkgever.

Welke soorten verlofregelingen zijn er voor mantelzorg?

Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof is alleen bedoeld voor noodgevallen. Het is een soort last-minute verlof. Je kunt het opnemen als je onverwacht direct vrij moet nemen. Calamiteitenverlof kan een paar uur of maximaal een paar dagen duren. Je werkgever is verplicht om je volledige loon uit te betalen.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof is verlof dat je opneemt voor de zorg van een ziek kind of een zieke partner. Je kunt ook kortdurend zorgverlof aanvragen voor de (mantel)zorg voor iemand uit je directe sociale omgeving, zoals een ouder of ander familielid.

Hoe lang mag kortdurend zorgverlof duren?

In principe is het maximum van kortdurend zorgverlof ‘twee keer het aantal uren dat je werkt per week’. Werk je 40 uur per week, dan mag je per jaar maximaal 80 uur kortdurend zorgverlof aanvragen. Werk je 20 uur per week, dan mag je maximaal 40 uur aanvragen.

Je werkgever is verplicht om je bij kortdurend zorgverlof 70 procent van je loon uit te betalen. Wanneer er andere afspraken in je cao zijn vastgelegd, gelden deze cao afspraken.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof neem je op wanneer je voor een langere periode moet zorgen voor je zieke kind, een partner, een van je ouders of iemand anders in je sociale omgeving. Hier dien je duidelijke afspraken over te maken met je werkgever.

Hoe lang mag langdurend zorgverlof duren?

In principe is het maximum van langdurend zorgverlof ‘zes keer het aantal uren dat je werkt per week’. Werk je dus 40 uur per week, dan mag je per jaar maximaal 240 uur langdurend zorgverlof (zes weken) aanvragen. Werk je 20 uur per week, dan is het maximaal 120 uur. Je mag dit langdurige zorgverlof over het jaar verdelen.

Bij langdurend zorgverlof is je werkgever niet verplicht om je loon uit te betalen. Langdurig zorgverlof is onbetaald verlof, tenzij er andere afspraken in jouw cao zijn vastgelegd.

Persoonlijke afspraken

Veel werkgevers houden rekening met mantelzorgtaken van hun werknemers. Daarom is het verstandig om altijd een gesprek aan te vragen met iemand van de personeelsafdeling. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je werktijden aan te passen of om vaker thuis te werken. Ook kan er worden geadviseerd om (tijdelijk) parttime te gaan werken. Wees open en helder tegen je werkgever over je persoonlijke situatie, maar vertel ook dat je werk nog steeds erg belangrijk voor je is.

Veel succes!

Bron: CNV

Back To Top