Is mantelzorg hetzelfde als vrijwilligerswerk?

In dit artikel beantwoorden we de vraag: Is mantelzorg hetzelfde als vrijwilligerswerk? Mantelzorg betekent niet meer en niet minder dan: belangeloos zorgen voor een dierbare. Op Mantelzorgelijk vind je de belangrijkste vragen over mantelzorg. Hier krijg je heldere antwoorden – zonder ingewikkelde zorgtaal – en fijne tips. 

Het antwoord is nee. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk. Een vrijwilliger kiest er zelf voor om in zijn of haar vrije tijd anderen te helpen. Vrijwilligerswerk doen, dat is altijd je eigen beslissing. Jij vindt het fijn om in je vrije tijd een ander te ondersteunen. Een mantelzorger kiest er niet voor om voor een dierbare te gaan zorgen. Die begint ermee omdat de zorg nodig en onvermijdelijk is.

De meeste mensen krijgen, of ze het nou willen of niet, een paar keer in hun leven te maken met mantelzorg. Dan moeten ze een paar maanden (en soms een paar jaar of hun leven lang) voor iemand zorgen, die dichtbij hen staat.

Mantelzorg heeft een behoorlijke impact op je leven. Het kost je veel tijd en energie, vaak ook geld. En het levert niet alleen mooie momenten op, maar ook veel zorgen.

Back To Top