Een indicatie aanvragen

Als jij of iemand in jouw omgeving voor langere tijd ziek is of een beperking heeft, kan je wel een steuntje in de rug gebruiken. Om deze hulp te ontvangen moet je een indicatie aanvragen bij de gemeente. Het aanvragen van een indicatie kan ingewikkeld zijn. Denk daarom van te voren goed na over praktische zaken, voor je in gesprek gaat met jouw gemeente. In dit artikel geven we je negen praktische tips, die je kunnen helpen met het aanvragen van een indicatie bij de gemeente.

Hoe vraag ik goed voorbereid een indicatie aan?

1. Zet de bril op van een professional

Neem afstand van je situatie en bekijk het eens met andere ogen. Hoe kijkt een buitenstaander naar jouw situatie? Blijf weg van emoties en probeer zo helder mogelijk aan te geven wat je nodig hebt. Bedenk een aantal kernpunten voor jezelf, die je in ieder geval wilt bespreken.

2. Vooruit kijken

Denk niet alleen na over na, maar ook zeker over jouw toekomst. Wat kan jij of je dierbare nu nog wel, maar later misschien niet meer? Waar sta je nu en waar sta je over een paar jaar? Wat denk je dan nodig te hebben?

3. Sterktes en zwaktes

Beschrijf aan de gemeente hoe jouw situatie er op dit moment uitziet en waar de moeilijkheden liggen. Omschrijf helder wat er precies misgaat en waarom. Misschien heb je zelf al een oplossingen voor bepaalde problemen? Benoem dit dan ook zeker tijdens het gesprek. Zo laat je aan de gemeente zien dat je graag meedenkt en zelf ook actief naar oplossingen zoekt.

  • Zorgtaken
  • Begeleiding in het dagelijks leven
  • Administratie
  • Huishouden
  • Medische zaken, huisarts en ziekenhuisbezoek
  • Hobby’s en sociale interactie

4. Geef je grenzen aan – ook als mantelzorger

Probeer vooral duidelijk te zijn in wat er op dit moment al aan mantelzorg beschikbaar is binnen je sociale netwerk, en geef aan wat de consequenties zijn als de gemeente besluit de indicatie niet af te geven. Wees open en eerlijk tijdens het gesprek. Wat kan jij zelf nog aan? Hoe veel mag en kan je nog vragen aan aan je sociale netwerk? Wanneer is de grens bereikt?

5. Pen en papier

Het is raadzaam om direct pen en papier erbij te pakken wanneer je over deze thema’s nadenkt. Zo schets je direct een helder beeld van de situatie. Neem het ook zeker mee naar het gesprek met de gemeente, dan heb je een handig spiekbriefje wanneer de gemeente je naar die onderwerpen vraagt.

6. Hoe meer zielen…

Ga niet alleen het gesprek in, maar zorg dan dat er in ieder geval een iemand bij aanwezig zijn. Je kunt bijvoorbeeld een familielid of je mantelzorger meenemen. Zij kunnen jou ondersteunen in het maken van je standpunt, maar ook kunnen zij meeschrijven en je helpen om de informatie te onthouden. Bespreek voor het gesprek de genoemde en neem ze samen goed. Zorg ervoor dat alle aanwezigen weten wat voor steun jij nodig hebt.

7. Vraag naar eigen bijdrage

Vraag van te voren naar je eigen bijdrage, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Hulp vanuit de gemeente is fijn, maar niet als je enorm veel voor moet betalen. Soms is je eigen bijdrage zo ontzettend hoog, dat het stukken goedkoper is om de aangevraagde hulp zelfstandig te regelen.

8. Zelfstandig regelen?

Bij het aanvragen van een indicatie, biedt de gemeente je hoogstwaarschijnlijk eer ‘zorg in natura’ aan. Zorg in natura betekent dat de gemeente alles voor je regelt, maar daarbij ook bepaalt wie jou zorg verleent.

Echter, je hebt altijd het recht om een eigen zorgplan in te dienen en zelf aan te geven welke zorg er nodig is. Dit doe je met het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb). Geef tijdens het gesprek de gemeente aan dat je hiervan gebruik wilt maken.

9. Waarom een pgb?

Het is van belang dat jij duidelijk kunt uitleggen waarom je voor een pgb kiest. Een reden kan zijn dat je iemand wilt inhuren die je kent. Of omdat je een instelling hebt gevonden waar jij graag geholpen wilt worden, maar dat de zorginstelling enkel met pgb’s werkt.

Ook zal de gemeente graag willen weten hoe je de administratie rond je pgb gaat regelen. Je zult verschillende contracten moeten afsluiten en een boekhouding moeten bijhouden. Zo weet de gemeente zeker dat jij dat aankunt.

Belangrijk om te weten

  • De gemeente kan je helpen bij de voorbereiding van je indicatiegesprek. Je hebt namelijk recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
  • Je mag de gemeente om een verslag vragen van het gesprek dat je hebt gevoerd. Zo kun je controleren of het beeld klopt dat de gemeente van jouw situatie heeft.
  • De gemeente kan vragen naar persoonsgegevens van mantelzorgers. Als je dit een schending van je privacy vindt, kun je dit weigeren.
  • Op de website van Iederin staat veel informatie over een pgb – en een aantal nuttige automatische brieven die je kunt sturen nadat je verzoek om indicatie is afgewezen.

Bron: Reuma Amsterdam

Back To Top