Ben ik behulpzaam of een mantelzorger?
Mantelzorg is het belangeloos zorgen voor een dierbare. Op Mantelzorgelijk vind je de belangrijkste vragen over mantelzorg. Hier krijg je heldere antwoorden – zonder ingewikkelde zorgtaal – en fijne tips. In dit artikel beantwoorden we de vraag: ben ik een mantelzorger?
Een op de zes volwassen in Nederland geeft meer dan acht uur per week ondersteuning aan een dierbare. Meer dan de helft van deze mensen zorgt voor een ouder. Zes procent van de mantelzorgers zorgt voor een kind. Vrouwen helpen meestal bij het regelen van voorzieningen, persoonlijke verzorging of emotionele steun. Mannen helpen vaker met administratie en met het regelen van vervoer.
Ben jij een mantelzorger?
Er bestaat een verschil tussen ‘iemand regelmatig helpen’ en ‘mantelzorg’. Als je bijvoorbeeld meerdere dagen per week een half uur of een uur met je dierbare bezig bent, als je helpt met kleine en grote dingen, zoals boodschappen doen, administratie, lichamelijke ondersteuning, dan kost dat behoorlijk wat tijd en energie. Daarom is er vanuit de overheid een officiële lijn voor opgesteld, die aangeeft wanneer je voor de gemeente, de verzekering en de wet officieel mantelzorger bent. Wanneer je de volgende vragen met ja kunt beantwoorden, mag je jezelf bij wet zo noemen:
Zorg je al meer dan drie maanden voor je dierbare?
Zorg je meer dan acht uur per week voor je dierbare?
Bij één of twee keer nee, betekent het niet dat je niet voor een dierbare zorgt, maar ben je voor de gemeente en de verzekering geen officiële mantelzorger.

Belangeloos zorgen
Een van de officiële definities van mantelzorg luidt:
“Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.”
Belangeloos zorgen voor een dierbare; dat is wat mantelzorg betekent. Mantelzorgelijk is er voor iedereen die voor een dierbare zorgt. Al is het maar voor even.