skip to Main Content

Huishoudelijke ondersteuning uit de WMO? Slecht plan!

De gemeenteraad van Oldenzaal heeft een motie aangenomen om de huishoudelijke ondersteuning uit de WMO-voorziening te halen en over te hevelen naar de bijzondere bijstand. Vanwege financiële tekorten willen ze deze vorm van ondersteuning uit het takenpakket van de WMO halen. Ook zijn zij een lobby gestart om meer gemeenten mee te krijgen met dit plan. Een zeer slechte ontwikkeling vinden wij.

Noodklok

Met deze motie willen ze een duidelijk signaal afgeven aan Den Haag dat het zo niet langer verder kan. Op zich prima om ergens een punt van te maken, maar laten we niet vergeten dat diezelfde gemeente met de decentralisatie verantwoordelijk is geworden voor de uitvoering van de WMO-wet. Ze hebben de wettelijke plicht om mensen te helpen met zorg en ondersteuning. Wat in dit verhaal erg zorgelijk is, is dat de echte oorzaak van de tekorten niet wordt aangepakt. We gaan even terug in de tijd.

Maximale eigen bijdrage

Vanaf 2019 is de maximale eigen bijdrage (nu € 19,- per maand) voor het gebruik van voorzieningen uit de WMO voor iedereen gelijk gesteld. Deze maatregel komt uit het regeerakkoord van het huidig kabinet. Het werd ingesteld om de stapeling van zorgkosten bij mensen tegen te gaan en de administratie rondom de WMO eenvoudiger te maken. Op zich een mooie maatregel. Toch zit hier een addertje onder het gras.

Negatief effect

Gelijktijdig met de invoering van de maatregel is ook de toets op het inkomen en het vermogen vervallen. Het maakt dus niet uit of je 3 miljoen verdient of veel minder. Iedereen betaalt hetzelfde. Direct gingen er stemmen op dat dit tot ongewenste effecten zou gaan leiden. En inderdaad hebben we nu te maken met een aanzuigende werking op de huishoudelijke ondersteuning. Ook mensen die het makkelijk zelf kunnen betalen, kloppen nu aan bij de gemeente. Want het is echt een koopje. Voor € 19,- per maand krijg je iedere week hulp. Door de vele aanvragen raken gemeenten in de problemen en kan er ook steeds vaker niet aan de vraag voldaan worden. Ook niet voor al die mensen die er echt van afhankelijk zijn.

Denkfout

Wij vinden het een slechte ontwikkeling om een negatief effect van een maatregel op deze manier op te lossen. Het overhevelen van de huishoudelijke ondersteuning naar de bijzondere bijstand, zal een grote groep mensen uit gaan sluiten. Niet alleen de mensen met een heel hoog inkomen, maar vooral de mensen die in eerste instantie juist geholpen waren met deze maatregel. De mensen die afhankelijk zijn van deze zorg. De mensen die ‘langer thuis’ wonen en hoge zorgkosten hebben. Het wegvallen van deze zorg zal leiden tot nog meer problemen, zoals bv. vervuiling en extra belasting van mantelzorgers.

Oplossing

Het is een kromme manier van pleisters plakken op een wond die ergens anders veroorzaakt is. De oplossing van de ongewenste effecten kan volgens ons veel simpeler. Handhaaf de huidige maximale bijdrage, maar kijk bij toekenning wel naar inkomen en vermogen. Het is voor ons onverteerbaar dat mensen die het zo hard nodig hebben straks geen goede ondersteuning meer krijgen. Dat ze afhankelijk worden van regels binnen de bijzondere bijstand.

Toekomst

Is dit onze toekomst? Dat gemeenten en instanties te pas en te onpas regels kunnen wijzigen? Voorzieningen kunnen schrappen. Indicaties kunnen wijzigen. En nu zelfs de wet naast zich willen neerleggen. Het doet ons denken aan protesterende pubers met geldgebrek. Alleen op zichzelf gericht, met een korte-termijn brein, zonder zich te realiseren dat de wereld niet alleen om hen draait.

 

Marjolijn-Margreet

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik ben het hier zo heel erg mee eens! Ik begrijp er niets van dat die inkomenstoets vervallen is. Stapeling van zorgkosten had ook voorkomen kunnen worden wanneer er bij een aanvraag een controle is op wat al loopt. Net zoals nu al gebeurd met WLZ in thuissituatie. Gebruik gegevens van de belastingdienst, die weten immers toch alles al om een eerlijke berekening te maken. En eerlijk is dan: iedereen betaald maximaal x-% van zijn inkomen voor aanvullende zorg. Sommige keuzes begrijp je echt niet. Maar dat het zo niet langer kan, is wel duidelijk. De rekening wordt wederom bij de minst-bedeelden gelegd, nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X