Iedereen gaat terug naar normaal. Werkende mantelzorgers ook?

Alle coronamaatregelen zijn inmiddels losgelaten. Het is voor velen in ons land net of COVID totaal niet meer bestaat. Alle coronazorgen lijken verdwenen en iedereen gaat terug naar normaal. Maar is dat wel zo? Hoe is het nu bijvoorbeeld met de groep werkende mantelzorgers die in december 2021 nog in een enorme zorgspagaat zaten?

Eerst even een terugblik naar toen:

37 % van de werkende mantelzorgers zei eind 2021 dat het in de coronacrisis nog moeilijker bleek om werk en zorgtaken te combineren. 50 % ervaarde zelfs een hogere werkdruk door de crisis. En 1op de 5 mantelzorgers zei dat hun werkgever minder begrip had, wanneer het werk soms even moest wijken voor dringende zorgtaken. Maar liefst 1 op de 3 werkende mantelzorgers zei een half jaar geleden nog dat zij tegen een burn-out aan te zaten.

Zoals je leest, zijn dit serieuze zaken. Ik besloot om een aantal werkende mantelzorgers in ons netwerk te contacten en vroeg hen hoe het nu met hen gaat. Wat zijn nu hun grootste zorgen als het om de combinatie werk en mantelzorg gaat?

Duidelijk is dat de coronacrisis mantelzorgers voor totaal nieuwe problemen heeft geplaatst. Maar terwijl iedereen nu dus teruggaat naar normaal, gaat die vlieger vaak nog niet op voor mantelzorgers. Thuiszorg wordt in veel gevallen door tekort aan zorgpersoneel nog steeds afgeschaald en die zorgtaken worden – net als tijdens het begin van de crisis – op het bordje van de mantelzorger geschoven. De bureaucratische regels die de mantelzorgtaken bemoeilijken, zijn er niet minder om. Deze factoren maken hun leven nog steeds veel complexer dan het al was.

Maar er spelen voor werkende mantelzorgers ook nieuwe problemen:

  • Het thuiswerkadvies is inmiddels bij veel bedrijven komen te vervallen. Velen vinden het echt lastig om weer een nieuwe werk/leven/zorg balans te vinden.
  • Ook ervaren zij een hogere werkdruk als het op werktaken aankomt. Zij ervaren dat werkgevers minder flexibel zijn dan tijdens de crisis.
  • De angst om hun kwetsbare dierbaren te besmetten is nog erger geworden, nu zij weer op kantoor worden verwacht en met verschillende collega’s in een ruimte zitten. Thuis werken voelde voor hen vele malen veiliger.
  • Een groot aantal is bang om door hun mantelzorgsituatie op korte termijn hun baan te verliezen nu de overheidssteun voor het bedrijf waar zij voor werken is gestopt.

 

Ik begrijp als ondernemer heel goed dat veel werkgevers nog steeds in zwaar weer verkeren. Ook al lijkt Corona verdwenen en kunnen we weer voluit aan de bak. Maar bovenstaande zorgen van mantelzorgers moeten wel echt serieus genomen worden. Ondersteuning aan mantelzorgers binnen je bedrijf blijft daarom wel heel essentieel. Omvallen en ziekmelden zorgt immers voor een nóg hogere kostenpost en meer problemen op de werkvloer. Juist voor de groep die niet meer thuis kan werken is extra aandacht nodig.

Vanuit Mantelzorgelijk pleiten wij er constant voor dat er vanuit werkgevers speciale focus op de werkende mantelzorgers moet komen. Een steeds groter wordende groep zit namelijk behoorlijk in de knel. Laat werkgevers niet vergeten dat ook zij mantelzorgers van de toekomst kunnen zijn. Laten we het dus regelen. In het belang van iedereen!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top