Werkende mantelzorgers hebben het echt heel zwaar!

37 % van de werkende mantelzorgers zegt dat het in de coronacrisis nog moeilijker is om werk en zorgtaken te combineren. 50 % ervaart een hogere werkdruk door de crisis en een op de vijf zegt dat zijn werkgever minder begrip heeft wanneer het werk eventjes moet wijken voor zorgtaken. Een op de drie werkende mantelzorgers zegt tegen een burn-out aan te zitten. Werkende mantelzorgers hebben het echt heel zwaar!

Werkgevers zouden juist nu meer oog moeten hebben voor de problemen waar een grote groep werkende mantelzorgers tegenaan loopt tijdens deze coronacrisis. Het afschalen van professionele zorg, hulp en ondersteuning maken dat het zorgen voor dierbaren zwaarder drukt op mantelzorgers.

Het gaat niet goed met een grote groep werkende mantelzorgers. De coronacrisis plaatst mantelzorgers voor totaal nieuwe problemen. Thuiszorg wordt afgeschaald en zorgtaken worden op het bordje van de mantelzorger geschoven. Dagbestedingen die ineens gesloten worden. Bureaucratische regels die de mantelzorgtaken bemoeilijken. En natuurlijk de grote angst om het virus vanaf de werkvloer mee te nemen naar de kwetsbare mensen die ze verzorgen. Deze factoren maken hun leven nog complexer dan het al was.

Mantelzorgers die momenteel niet thuis kunnen werken, ervaren de meeste druk. 64 procent ervaart een hogere werkdruk dan voor de crisis, 39 procent zit tegen een burn-out aan en komt momenteel in de knel met taken. Wij begrijpen heel goed dat veel werkgevers momenteel in zwaar weer verkeren. Maar ondersteuning aan mantelzorgers blijft essentieel. Ziekmelden zorgt immers voor een nóg hogere kostenpost. Juist voor de groep die niet thuis kan werken is extra aandacht echt nodig.

Vanuit Mantelzorgelijk pleiten wij ervoor dat er vanuit werkgevers speciale focus op de werkende mantelzorgers moet komen. Een steeds groter wordende groep zit namelijk behoorlijk in de knel.

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ja, als werkende mantelzorger heb je het heel erg zwaar.
    Ik heb dat zeker ook voortdurend ervaren. Het heeft lang geduurd voordat mijn leidinggevende daar iets van begreep. Dit zal zeker in deze COVID-tijd niet verbeterd zijn.
    Maar heftig is ook, hoe je eigen partner kan reageren op de mantelzorg die je verleent aan een familielid buiten je gezin. Als je na je zware mantelzorgdag met angst en beven je eigen huis binnenstapt en weet dat je opnieuw de volle laag krijgt van je partner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top