skip to Main Content

Zuster zijn mannen binnen geweest….

Een echte filosoof, huis vol boeken en literatuur.
Op een voor jou goede dag hield je mij graag aan de praat over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Op een niet goede dag was je vooral druk met vast houden aan vaste structuur en gewoontes.
Die bestonden uit de dagelijks dingen, aankleden ontbijten in de tuin werken fietsen of wandelen en dan aan het eind van de middag een potje koken en dan op je leesstoel wegduiken in de woonkamer of in je studeerkamer met een goed boek of literatuur of
ooit een tv programma met een goed discussie maar wel met inhoud want onzin programma’s zijn aan jou niet besteed.
Bij slecht weer en genoeg in de koelkast kon dat lees moment soms al in de ochtend beginnen en kwam je je leesstoel de rest van de dag niet meer uit.
Je woont al meer dan 40 jaar in je mooie kleine bungalow, met mooie authentieke elementen, bij binnenkomst een stenenvloer, kom je langs drie slaapkamers, klein maar groot genoeg een wc en een badkamer in ouderwets bruin en groen, dan de kleine woonkamer hierin ligt een mooie oude houten krakende vloer, om de deuren zijn boekenkasten op maat gemaakt en staan vol met jou boeken.
De kamer is aangekleed met zeer oude bijzondere houten meubels, een mooie kast, bureau, eethoek met kasteelstoelen, twee sjiek gestoffeerde fauteuils en een ouderwetse Chaise longue.
In de hoek een openhaard, die ik overigens nooit heb zien branden.
Vanuit de kamer kom je in de nog originele witte “romantisch” keuken met een ronde eethoek en aan de andere kant een open inbouwkast en een smalle voorraad kelder. Vanuit de keuken kom je in een halletje met nog een slaapkamer en een studeer/leeskamer met alleen maar boeken overal waar je kijkt, het lijkt wel een mini bibliotheek.
Een goed onderhouden tuin staat vol mooie bloemen en een strak groen grasveld, via een mooi vol met bloemen gegroeide rozenboog kom je in de voortuin die al net zo goed onderhouden en mooi is als de achtertuin.
Helaas woon je er nu alleen, je vrouw is enkele jaren geleden overleden ze had Alzheimer.
En laat Alzheimer nou ook zijn waarom we bij jou in beeld zijn gekomen. Lang heb je het zelf allemaal nog een soort van onder controle kunnen houden maar het begint nu mis te gaan, qua medicatie en later blijkt ook je eet en drink patroon verstoord en bieden wij nu een helpende hand. Adl en douchen lukt nog zelf als wij je aansturen, alhoewel je vrij snel gebruikt maakt van de extra paar handen die je rug veel beter kunnen wassen als jij zelf. Je bent een intelligente man, je had een hoge ingenieurs functie, je achteruit gang lijk je met vlagen zelf te beseffen, maar al gauw ben je daar niet meer mee bezig.
Je gaat nog dagelijks wandelen of op de fiets boodschappen doen, vast patroon wat je nog redelijk onder controle hebt, ik heb je pas zien fietsen ik hou mij hart vast…….
Het duurt dan ook niet lang of de politie brengt je thuis, je fietste ergens een behoorlijk stuk van huis, midden op een drukke openbare weg en had geen idee waar je was of heen moest.
Na nog twee keer thuis gebracht te zijn, wordt de fiets opgeruimd, je denk nog een tijdje dat die gestolen is.
Ook het gas wordt afgesloten nadat je de waterkoker had opgezet om theewater te maken….
Je eet nu maaltijden die elke week gebracht worden. Wel laat je nog tot twee maal een loodgieter komen omdat je gasfornuis het niet meer doet……..
Ook bel je de dure slotenmaker als je je sleutel denkt kwijt te zijn…… en je laat de autogarage komen omdat je auto het niet meer doet…… de kabels van de accu waren zonder dat je het wist door jou zoon losgemaakt, autorijden is te gevaarlijk en dat weet je ook wel als er over gepraat wordt maar je vergeet het als je alleen bent en wat nodig hebt er toch even snel met de auto heen wil.
En dan komt het omslagpunt je begint hard achteruit te gaan, je krijgt meer hallucinaties, je dag en nacht ritme begint te veranderen, je gaat soms s’nachts wandelen dit is geen prettige ontwikkeling en we gaan nu dan ook vaker komen om het dag en nacht ritme proberen wat meer structuur te geven, je staat ingeschreven voor een beschermde woonplek, je hebt een paar voorkeuren waar je wel heen zou willen maar de wachtlijsten zijn echt lang.
We gaan met de sleutel naar binnen als je niet open maakt, zo ook deze dag ik open de deur loop de gang in en zie jou slaapkamerdeur half open staan, er ligt een ravage van kleding uit de ladenkast op de grond. Jij komt me half verwilderd tegemoet en begint een onsamenhangend verhaal. Er zijn mannen binnen geweest en hebben alles op de kop gezet.
Ik Schrik, en vraag of je niks mankeert.
Dit is waar ik altijd al zo bang voor ben, deze extra kwetsbare doelgroep die voor iedereen open doen zonder na te denken een makkelijk doelwit en waar meestal wel wat geld te halen valt, al zal het vaak niet veel zijn.
Jij zwaait met je armen en lijkt behoorlijk over stuur, ik kijk nogmaals in je slaapkamer het is een ravage, alles ligt op de grond lades staan half open.
Ik kom nergens aan en loop snel een rondje door je huis, nergens geen kasten of lades open, alles is netjes. Dat is vreemd, alleen in de slaapkamer of lag daar dan al genoeg?
Kom is even hier zitten en vertel het nou nog eens een keer rustig wat er gebeurt is.
En weer begin je weer met je armen zwaaiend druk osamenhangend te vertellen ,mannen zijn hier binnen geweest en hebben alles weggehaald.
Maar wat hebben ze dan weggehaald vraag ik……………….mijn onderbroeken en sokken…………….alles is meegenomen, ik schiet zonder het te laten merken in de lach.
Ik besef gelijk dat er is niks gebeurt er is niemand binnen geweest, gelukkig.
Ik sla mijn arm om je heen en neem je mee naar de waskamer, kijk eens hier zijn ze allemaal.
Urine ingeleverd en ja hoor Blaasontsteking!!
De eerste van de vele die gaan komen samen met de levensechte hallucinaties die je steeds vaker krijgt is alleen thuis wonen al gauw geen veilige optie meer, er wordt een extra 24 uur zorg ingezet van buiten af, deze gaan met je wandelen fietsen boodschappen doen ziekenhuis voor controles en slapen s’nacht bij je, in het begin vind je dit erg belastend steeds iemand om je heen maar al gauw is het voor jou normaal en vind je het zelfs gezellig zo ben je tot er uiteindelijk een plekje voor je was toch thuis kunnen blijven wonen.
Je mooie authentieke bungalow is inmiddels verbouwd tot een strakke sjieke moderne bungalow, toch jammer van o.a die mooie keuken……
Essies wijkblogs

Essies wijkblogs

Esther van den Eventuin is verzorgende IG en werkzaam in de wijkzorg. Esther blogt daarover op Facebook: https://www.facebook.com/essies.wijkblogs.1/

Als vig'er in de wijkzorg neem ik jullie mee in de wereld achter de voordeur van onze cliënten in de wijk.
En deel met jullie deze bijzondere, indrukwekkende, interessante vrolijke, gezellige, ontroerende, en soms verdrietige of schrijnende momenten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X