Zorg jij voor iemand? Dan heb je hier recht op!

tips voor mantelzorgHeb je een baan en zorg je daarnaast al een tijdje voor een ouder, partner, kind of iemand anders die ziek of hulpbehoevend is? Vergeet dan niet dat er verschillende regelingen zijn waarvan je gebruik kunt maken. Zo kun je vanaf 2015 ook makkelijker je werktijden aanpassen.

Veel werknemers (maar ook werkgevers!) weten niet of nauwelijks wat voor regelingen er zijn voor mantelzorgers. Maar er is meer mogelijk dan je denkt! Margriet zet ze voor je op een rij:

Kortdurend zorgverlof

Je kunt gebruik maken van kortdurend zorgverlof als je een paar dagen noodzakelijke zorg aan bijvoorbeeld een partner, ouder, maar ook de buurvrouw moet verlenen. Je werkgever betaalt dan minstens zeventig procent van je salaris door. Je baas mag alleen verlof weigeren als het bedrijf hierdoor in ernstige problemen komt.

Hoelang?
Je kunt meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen, met een maximum van twee werkweken. Als je bijvoorbeeld 36 uur per week werkt, kun je per jaar maximaal 72 uur kortdurend zorgverlof krijgen.

Voor wie?
Vanaf 1 juli 2015 kun je ook kortdurend zorgverlof opnemen voor de (noodzakelijke) zorg voor:

– grootouders, kleinkinderen, broers en zussen (tweedegraads bloedverwanten)
– andere huisgenoten dan je kinderen of partner (bijvoorbeeld een inwonende tante)
– mensen met wie je een sociale relatie hebt (bijvoorbeeld een buurvrouw of vriend) en die van jouw hulp afhankelijk zijn


Langdurend zorgverlof

Je kunt langdurend zorgverlof krijgen als je een langere tijd voor een (ernstig) zieke partner, kind of ouders moet zorgen. Je werkgever hoeft je salaris tijdens het verlof niet door te betalen. Het verlof mag alleen worden geweigerd als je werkgever hiervoor goede redenen heeft, bijvoorbeeld als het bedrijf door het verlof in ernstige problemen komt.

Hoelang?
Per jaar kun je maximaal zes keer het aantal uren dat je per week werkt, opnemen. In overleg met je werkgever mag je het verlof over maximaal achttien weken verdelen. Je mag ook het aantal uren per week in overleg met je werkgever anders regelen.

Voor wie?
Vanaf 1 juli 2015 kun je ook langdurend zorgverlof opnemen voor de noodzakelijke zorg voor:

– grootouders, kleinkinderen, broers en zussen (tweedegraads bloedverwanten)
– andere huisgenoten dan je kinderen of partner (bijvoorbeeld een inwonende tante)
– mensen met wie je een sociale relatie hebt (bijvoorbeeld een buurvrouw of vriend) en die van jouw hulp afhankelijk zijn


(tijdelijk) Minder werken

Via de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) kun je bij werkgevers met minimaal tien medewerkers een verzoek indienen om minder (maar ook meer) uren te gaan werken. Je moet dan wel minimaal een jaar in dienst zijn. Je werkgever mag weigeren, bijvoorbeeld als er niemand is om je werk over te nemen, of er geen geld is om de aanpassing mee te financieren. Sinds 1 januari 2015 kun je je werktijd ook tijdelijk aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk minder werken om mantelzorg te geven en dat later compenseren door meer te werken.

Geen toestemming gekregen?
Sinds 1 januari 2015 kun je na één jaar je werkgever opnieuw vragen om je werktijd aan te passen. Als er sprake is van onvoorziene omstandigheden mag je dit ook eerder vragen, bijvoorbeeld als je partner plotseling hulpbehoevend wordt. Je werkgever mag je verzoek alleen om zwaarwegende redenen weigeren.

Overige regelingen

In cao’s worden steeds vaker afspraken gemaakt om werk en privé beter te combineren. Denk aan sparen voor verlof of een persoonlijk budget (salaris of vrije dagen), thuiswerken en een flexibeler personeelsbeleid. Informeer bij je werkgever welke regelingen er zijn. Let op: er kunnen afwijkende voorwaarden gelden in de eigen cao of in aanvullende afspraken op de cao. Je kunt deze inzien of opvragen bij de afdeling personeelszaken van je werkgever.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over verlof en werktijd op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verlof-en-vakantie

bron:Margriet.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top