skip to Main Content
Ik Word Gek Van De Stress #mantelzorgvraag #zorgenvoorjeouder

Ik word gek van de stress #mantelzorgvraag #zorgenvoorjeouder

Betty (64) schrijft in paniek: “Ik moet nu iets doen, anders word ik helemaal gek.” Ze heeft haar moeder in huis genomen, maar dat blijkt voor haar helemaal niet te werken.

“Ik weet niet hoe andere mantelzorgers dat doen. Als je weet dat het allemaal alleen maar zwaarder zal worden. Nog meer zorgen. Nog meer verdriet.

Mijn moeder kan zichzelf nog aankleden. Ze kookt niet meer, maar daar hebben we oplossingen voor. Het gaat om haar evenwicht, ze kan niet goed balans houden en ze heeft haar rollator nodig om overeind te blijven en veilig te bewegen. Maar ze wil per se binnen zonder rollator rondlopen. Er mag van haar geen enkel hulpmiddel binnen, alleen de meubels!

Het probleem is dat ze al vier keer is gevallen in de laatste weken. Ze heeft haar ribben gekneusd en moet nu extra voorzichtig zijn. En het gevolg is dat ze over alles, echt alles begint ruzie te maken.

Ik weet dat mijn klachten oppervlakkig zijn in vergelijking met het meeste wat ik hier lees. Maar ik denk dat mijn geduld nooit hetzelfde zal zijn als dat van jullie. Ik voel me soms letterlijk alsof ik mijn verstand aan het verliezen ben.

Zal op de een of andere manier een oplossing moeten vinden want anders eindigt het ermee dat ik een enorme hekel aan mijn moeder krijg. Natuurlijk weet ik dat het door die vreselijke ziekte komt… maar ik voel me iedere dag aangevallen door haar.

Soms word ik wakker en wil ik meteen gaan schreeuwen, zo erg komt het op me af. Mijn hart begint te razen en ik voel meteen de stress naar een soort hoogtepunt gaan.

Mijn man en ik hebben dit huis gekocht met haar gezondheid in gedachten, maar ook met het idee dat ze bij ons zou komen wonen om voor een deel te helpen met de woonkosten.

Ik ben zelf 64, mijn man is 65 en mijn moeder is 86, dit jaar wordt ze 87. Zoals het nu gaat zal ze ouder worden dan ik, want de stress vreet me op en is ook slecht voor mijn relatie met mijn man. Hij houdt zich vaak afzijdig en het doet hem pijn dat ik zo veel stress heb.

Ik voel me schuldig dat we deze oplossing hebben bedacht en dat ik niet sterk genoeg ben om het vol te houden. Maar mijn geduld en mijn vermogens zijn op. Help!”

 

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X