skip to Main Content

Werd ze maar weer als vroeger #verdriet #mantelzorgverhaal

Marijn Bakker (49) vertelt over de gedachtentrein in haar hoofd, die geen begin en geen eind heeft. Haar moeder ligt in het ziekenhuis en ze wordt verscheurd door emoties en twijfel.

“Ken je dat gevoel, dat je eigen gedachtes niet meer kloppen? Dat wat je denkt zo veel pijn doet, dat je alleen maar wilt schreeuwen, dat je iets kapot wilt slaan? Niet van woede, maar van onmacht en verdriet.

Mijn moeder ligt nu ongeveer vier weken in het ziekenhuis. Toen ze werd opgenomen, ging ze naar de afdeling geriatrie. In haar slaap sprak ze over demonen, over haar angsten. Ze werd ingehaald door haar verleden. Inmiddels ligt ze op een andere afdeling. Ze is mentaal rustiger geworden, maar lichamelijk zeer verzwakt.

Door de kalmeringsmedicijnen veranderde ze in een paar dagen in een lichamelijk wrak. Ze kon niet meer opstaan, droeg een luier en een katheter, ze zwol helemaal op van al het vocht in haar lichaam. Slechte nierwaardes. Een infectie. En een klaplong. Bizar.

Een paar dagen geleden zat ik weer urenlang aan haar bed, zoals ik dat vaak doe, de afgelopen weken. Ze sliep. Ze slaapt meestal, nu. Ik zat naast haar en in mij stampten, gilden en huilden mijn emoties en gedachten. Waarom? Waar doen we dit voor? En ik dacht, ‘Ook als het mijn hart breekt, liefste moeder, ga maar. Je mag gaan, als je niet meer kunt. Ik hou zo veel van je! Als je dit lijden niet meer aankunt, dan is het goed.’

Alsof ze mijn gedachten had gehoord, opende ze haar ogen en zei tegen me: ‘Ik wil nog niet sterven.’ En ik antwoordde: ‘Dat weet ik, mam. Omdat je een vechter bent. Je bent altijd een vechter geweest.’

Oh hemel. Ik hoop zo dat haar levenswil en haar vechtersmentaliteit haar door deze vreselijke periode heen zullen helpen. Niet alleen om te blijven leven, maar om iets meer de vrouw te worden, die ze een half jaar geleden nog was…’

 

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X