Hoe sta jij tegenover je zorgvrager?

15373
15373

Niet alleen ben ik mantelzorger van mijn vader met dementie. Iedere week ben ik te vinden in een verpleegtehuis. Ik begeleid daar een groep bewoners met dementie. Soms zijn het er drie of vier. Dikwijls zes of zeven. Een praatje maken. Koffie drinken.
Als intuïtief trainer wil ik mezelf hiermee scherp houden. Blijven groeien in het inzetten van m’n intuïtie. Als het gaat om communicatie op intuïtief niveau, waarmee ik mij beter afstem op zorgbehoeftes van deze mensen.
Dit is de manier waarop zij communiceren. Op deze manier kun je lezen en schrijven met ze.

Mensen zijn altijd in beweging. Beïnvloeden elkaar constant. Zonder woord of gebaar vaak. De energie die we uitstralen is voldoende. Is bepalend voor de dynamiek. Hoe iedereen zich voelt.
Ga jezelf eens na. Je hebt je vast wel eens onprettig gevoeld ergens. Zonder dat je direct kon verklaren waarom. Misschien moest je weg van de plek. Of was het voldoende om een andere positie in te nemen, zodat je je op de plek meer senang voelde.

Binnen een groep bewoners met dementie is dat hetzelfde. De constante stroom van prikkels bepaalt van seconde tot seconde de sfeer. Wie voelen zich er prettig bij? Wie lijken er door van de kaart te raken?
Voor veel bewoners is de manier waarmee er in deze tijd met hen omgegaan word door de verzorging pittig. Alles moet snel en praktisch. Het gevolg van vergaande bezuinigingen in de zorgsector. Nog een belangrijke factor die van invloed is.

Wanneer ik me onder de bewoners begeef, dan neem ik constant de dynamiek waar. Ik voel wat er gebeurt wanneer er iets verandert in de omgeving. Wat gebeurt er wanneer één van de bewoners de kamer verlaat? Of ergens anders in de ruimte gaat zitten. Wat doet de manier van benaderen door de zorg met hen?
Aan de hand daarvan kijk ik wat er nodig is om de balans te bewaren. Soms vraagt dat van mij om een andere positie in te nemen. Even bij één van de bewoners gaan zitten voor een stukje energie-uitwisseling. Een aanraking op bijvoorbeeld rug of schouders. Om op die manier de energie te sturen in het systeem van de bewoner.

De positie die je inneemt ten opzichte van iemand met dementie is belangrijk in het contact. Over en weer gebeurt het dus soms dat je onbewust zelf de onrust of ongewenste situatie creëert, die voor beide negatieve emoties op kunnen roepen.
Nodig jezelf eens uit je hiervan meer bewust te zijn. Kijk eens wat het in jouw situatie doet, wanneer je meer vanuit je intuïtie handelt.
Het kan je mantelzorgrol uiteindelijk veel gemakkelijker maken.

Intuïtief trainer, blogger, boekschrijver, mantelzorger. Ik deel met passie mijn persoonlijke ervaringen, zodat jij er van kan groeien!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top