skip to Main Content

Voorlezen

Al een tijdje speelde ik met de gedachte om mijn moeder te gaan voorlezen. Omdat zij steeds minder zelf(standig) kan én omdat ze bij me aangegeven heeft dat ze zelfs mijn boek niet meer kan lezen door concentratieproblemen. Vroeger heeft ze mij en mijn broer met veel liefde sprookjes en kerstverhalen voorgelezen. Ik herinner me hele gezellige momenten bij de kerstboom. Daarom trok ik afgelopen week richting mams.

Ze zit te slapen in haar stoel als ik bij haar kom. Ze is heel blij me te zien en nog blijer met mijn voorstel. Ze glundert ervan. Ik zet eerst even een kopje thee en ga dan genoeglijk bij haar zitten. Ze heeft nog helemaal niets uit mijn boek (ALS heb je niet alleen) gelezen dus ik begin bij het voorwoord. Al na een paar regels begint mijn stem te haperen. Ik neem een slokje thee en ga verder. Het raakt me diep, veel dieper dan ik ooit had verwacht. Immers, ik heb het voorwoord (geschreven door een goede vriend van Sjon en mij) al veel vaker gelezen toen ik samen met mijn uitgever het boek redigeerde?

Toch blijft het lastig. Het gaat over de moeder van deze vriend. Ze leed aan dezelfde ziekte als Sjonny en het herinnert me aan hem. Ook mama heeft er zichtbaar moeite mee. Dat verbaast me, ze roept al jaren dat ze geen emoties meer kan tonen. Toch zie ik nu duidelijk een traan over haar wangen biggelen. Als ik de tekst uit heb, huilt ze volop. Ik leg het boek weg en duik met mijn hoofd bij haar op schoot. Ik troost haar en zij mij. Woorden zijn overbodig.

Als we uitgehuild zijn, knuffelen we nog even en praten na. Volgende keer zal ik verder lezen. Voor deze middag was dit kleine stukje meer dan genoeg.

Avatar

Mariska

Mariska van Gennep is weduwe, haar man Sjonny overleed in april 2017 aan ALS. Zij schrijft over hoe het was om mantelzorger te zijn van een ernstig zieke zonder vooruitzichten en hoe het nu met haar gezin gaat. In september 2017 heeft ze de Kilimanjaro beklommen voor een goed doel en ter nagedachtenis aan Sjonny. In januari 2018 kwam haar boek “ALS heb je niet alleen, balanceren tussen liefde en mantelzorg uit". Mariska geeft lezingen, trainingen en workshops om de relatie tussen zorgprofessionals/werkgevers en mantelzorgers te verbeteren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X