Verpleegkundige aan huis is kostenbesparend #dementie

In de Telegraaf las ik dat verpleegkundigen die thuiswonende mensen met dementie begeleiden de samenleving besparingen van 11.000 tot 16.000 euro per patiënt per jaar op leveren. Dat concludeert het Amsterdamse universitair medisch centrum VUmc in een vorige week woensdag verschenen onderzoek.

Daarmee bespaart een begeleider van vijftig patiënten de maatschappij jaarlijks 550.000 tot 800.000 euro. Meestal zijn de begeleiders verpleegkundigen met aanvullende scholing op het gebied van dementiezorg. In de afgelopen jaren zijn in heel Nederland allerlei initiatieven ontstaan om thuiswonende dementerende mensen en hun mantelzorger beter te begeleiden. Het effect van deze begeleiding is echter nooit eerder onderzocht.

De zorgkosten kunnen hiermee omlaag doordat patiënten minder vaak naar een dagverblijf, verpleeghuis of het ziekenhuis moeten. Daarnaast is de mantelzorger minder tijd kwijt. Volgens VUmc leveren de begeleiders niet alleen kostenbesparingen op, ze dragen ook bij aan de kwaliteit van leven van de patiënt.

In Nederland leven ongeveer een kwart miljoen mensen met dementie. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Kenmerkend zijn ernstige en toenemende vergeetachtigheid en beperkingen om activiteiten in het dagelijkse leven goed uit te voeren.

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top