Van Rijn: Mensen niet verplichten tot mantelzorg

handenLIn een reactie op de cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) laat staatssecretaris Martin van Rijn weten dat mensen die zorg nodig hebben niet verplicht zijn om hulp te vragen van familie, vrienden of andere naasten. Als mensen zich daar niet prettig bij voelen, hoeven zij niet opgedrongen te worden tot een netwerk van mantelzorgers. Dat meldt NOS.

Van Rijn is niet verrast door de cijfers van het SCP. “Uit eerdere onderzoeken komt ook naar voren dat 20 à 25 procent van de mensen geen netwerk heeft. Dat is precies waarom we hulp op maat bieden. Die groep kan een beroep doen op de hulp van de overheid”, zegt de staatssecretaris. Ook de PvdA en VVD wijzen erop dat hulpbehoevenden die geen mantelzorger willen of hebben naar de gemeente kunnen stappen voor ondersteuning.

De SP en PVV zijn geschrokken van de cijfers en vinden vooral dat Van Rijn heeft gefaald met zijn beleid. Zo vindt PVV-Kamerlid Fleur Agema het schrikbarend dat een op de vijf hulpbehoevenden geen beroep kan doen op een mantelzorger. Kamerlid Leijten van de SP noemt het rapport een bevestiging van een doodlopende weg in de participatiesamenleving. Ze vreest met name dat mensen zonder netwerk geen beroep durven te doen op de gemeente.

Bron ©Nationale Zorggids

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top