skip to Main Content
Een Stap In De Goeie Richting

Een stap in de goeie richting

Er is een hoopvolle ontwikkeling in het gevecht tegen de ziekte van Alzheimer. Een team van het Cleveland Clinic Lerner Institute, in de staat Ohio in de Verenigde Staten, heeft de ziekte bij muizen daadwerkelijk ongedaan gemaakt. Ze spreken over een doorbraak.

Wetenschappers zeggen dat het geleidelijk verminderen van een enzym (eiwit) genaamd BACE1 de vorming van schadelijke amyloïde opeenhopingen in de hersenen ongedaan maakte en de mentale functie van de muis verbeterde. Amyloïde opeenhopingen in de hersenen verstoren de functie van neurale synapsen en is een van de belangrijkste symptomen bij patiënten die de ziekte van Alzheimer hebben.

“Voor zover we weten is het voor het eerst dat een dergelijke dramatische ommekeer van amyloïde ophopingen in een onderzoek naar Alzheimer bij muizen heeft plaatsgevonden,” zegt wetenschapper Riqiang Yan in een persbericht. Yan en zijn team kwamen erachter dat BACE1 verantwoordelijk is voor de slopende plaques, maar dat het echter ook verscheidene belangrijke hersenfuncties ondersteunt.

Het onderzoek, dat in het Journal of Experimental Medicine is gepubliceerd, waarschuwt dat als BACE1 tijdens de geboorte van muizen volledig geëlimineerd wordt, er ernstige neurologische bijwerkingen kunnen optreden. De doorbraak kwam op het moment dat de wetenschappers zich richtten op het langzaam verwijderen van het enzym bij oudere muizen. Uiteindelijk bleek dat het BACE1 niveau van muizen die Alzheimer kregen toen ze 75 dagen oud waren in de loop van de tijd verminderde, tot er helemaal geen amyloïde plaque meer in de hersenen aanwezig was toen ze 10 maanden oud waren.

De wetenschappers hopen dat er op een dag medicijnen geproduceerd worden die zich op het enzym in menselijke hersenen richten. “Onze informatie laat zien dat BACE1 remmers mogelijkerwijs patiënten met de ziekte van Alzheimer kunnen behandelen zonder een ongewenste toxisch effect,” aldus Yan.

Bron: newyork.cbslocal.com

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X