
Proef met nieuwe vorm van mantelzorg: opvang bij vrijwilligers thuis
Op BN de Stem las ik tot mijn verbazing dat er in Breda komend jaar een proef gestart wordt met een nieuwe vorm van mantelzorgondersteuning. Het gaat dan om gastopvang voor een hulpbehoevende, maar dan bij vrijwilligers thuis.
Doel is om meer opvangmogelijkheden te creëren voor mensen die zorg nodig hebben. De reguliere mantelzorgers kunnen daardoor ontlast worden.
Het komend jaar wordt bekeken wat de vraag is en hoe groot het aanbod. De doelgroep is achttien jaar of ouder. Het kan gaan om mensen die dement zijn, een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel hebben, een psychiatrisch probleem of een chronische ziekte.
De nieuwe insteek was toch dat mensen zolang mogelijk THUIS zouden kunnen blijven? Dat houdt dan toch niet in dat ze ergens anders onder gebracht moeten worden. In wiens voordeel werkt dit idee eigenlijk? De gemeente, die eigenlijk moet zorgen voor een goede dagbesteding of dagopvang en dat op deze manier niet hoeft te doen?
Prima idee om mantelzorgers te willen ontlasten maar ik zie het nou niet direct voor me, eerlijk gezegd. Zijn deze vrijwilligers dan bekend met met al deze ziektes en aandoeningen? Zijn het soms voormalig verpleegkundigen, die niet meer aan de bak komen als zorg professional? Ik zie het nu al met de thuiszorg medewerkers, die bij mijn dementerende vader komen. De meeste hebben nog nooit eerder met deze ziekte te maken gehad en dat kan voor hele rare toestanden zorgen. Toestanden die mij – als mantelzorger – alles behalve ontlasten.
En alle hulpmiddelen die bepaalde zieke mensen met een hulpvraag nodig hebben. Po stoel, looprek, hoog/laag bed, noem maar op… Worden die spullen dan ook bij die vrijwilligers geplaatst? Of moet je die dan gewoon in je autootje proppen, als je degene waar je voor zorgt naar het huis van de vrijwilliger brengt, voor je naar je werk gaat? En het vervangen van voedingssondes, katheters, het toedienen van medicijnen, het verschonen van incontinentiemateriaal? Zijn dat handelingen waar de vrijwilligers mee bekend zijn? Ik weet het niet hoor maar ik vraag me bij dit soort ideeën toch echt af wie dit bedacht heeft. Wat ik wel weet is dat ik deze proef de komende tijd zeker zal blijven volgen!
MAG DEGENE DIE HULP NODIG HEEFT OOK MEE BESLISSEN- VOOR ZOVER DAT KAN ? – of is dit weer zo’n idee van iemand van de gemeente, bedacht vanachter het bureau ?!
Als mantelzorger zie ik dit niet als oplossing van het probleem, althans niet in onze situatie.