PGB-dossier: schadevergoeding wordt makkelijker

We hebben er de afgelopen twee jaar heel vaak over geschreven: de PGB-drama’s voor mantelzorgers die in de knel kwamen tussen gemeente en SVB. Inmiddels is er nieuws uit het ministerie: Mensen en instellingen die aantoonbaar schade hebben geleden vanwege de pgb-puinhoop komen eerder in aanmerking voor compensatie. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) laat weten dat budgethouders bij 300 euro aan schade aan de bel mogen trekken, voor zorgverleners is dat 600 euro. Voorheen lagen die bedragen hoger.

De compensatie start vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar.

De PvdA-bewindsman stelt dat het verwerken van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) inmiddels blijvend op orde is. Met deze budgetten kunnen mensen persoonsgebonden zorg inkopen. Twee jaar geleden bleek het systeem totaal niet te functioneren onder andere vanwege computerproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Duizenden mensen en ook zorginstellingen kwamen daardoor in de problemen met zorgrekeningen.

Afgelopen zomer is gecontroleerd hoe de vlag er nu bij hangt. Van Rijn meldt dat er amper nog fouten worden gemaakt met de pgb’s. In juli en augustus was 98 tot 99 procent van de correct aangeleverde declaraties binnen 10 dagen betaald. Hiermee wordt volgens de bewindsman ’blijvend voldaan’ aan de wens van de Tweede Kamer.

Zoals eerder aangekondigd gaat Van Rijn er vanaf nu voor zorgen dat er weer strengere controles komen op de declaraties. Daar is tijdelijk van afgezien, vanwege de eerdere chaos. Nu de storm volgens de staatssecretaris is gaan liggen, worden de teugels weer aangehaald.

Bron: De Telegraaf

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top