skip to Main Content
Overzicht Biedt Rust #beerswereld #autisme

Overzicht biedt rust #beerswereld #autisme

Het is steeds warmer buiten. En dat is heerlijk, maar gelijk ook lastig voor meneer Beer. Wat als je na school ineens naar het strand gaat in plaats van naar huis. Fijn natuurlijk, maar die andere dagen na school, ga je dan naar huis of wordt het weer een stranduitje. Het is wat allemaal…

Toen Beer ongeveer 3 jaar was, begon ik met het gebruik van pictogrammen. Ik plakte een strip zelfklevend klittenband tegen een strook hout aan de muur en liet hem de picto pakken en in een mandje doen als we een activiteit gingen doen.

Dit bood meer rust tijdens overgangen van huis naar medisch kleuterdagverblij of van huis naar een speeltuin. Hij gilde iets minder lang, zegmaar.

Naarmate Beer ouder werd en hij zichzelf heeft leren lezen en schrijven was het voldoende om met een schema als autiplan te werken op de computer of gewoon een velletje papier waarop de dag werd opgeschreven.

Al gauw zorgde hij ervoor dat hij zijn schema’s zelf ging maken. Voor mij was het eerst een raadsel hoe hij in de beheerder omgeving van dat programma kon komen maar ik denk dat hij de hele url gewoon heeft over getikt in zijn laptop.

Best onhandig wel als je alleen kan lezen wat meneer Beer wil doen maar ik merkte snel dat het ook voordelen had. Als er een belangrijke afspraak van de tandarts ofzo tussen kwam, vulde ik die gewoon tussen alle stranduitjes en Xenos winkeltripjes in.

Even een datum doornemen

Behalve dat computerschema is hij ook erg knap in het telkens opnoemen van het schema. Het liefst vanaf het moment dat ik, net wakker, goedemorgen zeg.

Hij kan dan al precies opnoemen wat hij op 5 december wil krijgen van Sinterklaas. Met een duidelijke “ja!” erachter die ik moet terug zeggen zodat het is bevestigd voor hem.

20 minuten later komt hij de kamer binnen om een andere datum even door te nemen die ik ook niet moet vergeten.

IJsjes eten

Maargoed. Het is langzaam zomer aan het worden. En als het warm weer is kan je dus ineens gaan zwemmen in de zee, ijsjes gaan eten of andere leuke spontane dingen doen.

Het liefst zou Beer willen dat het weer ook steeds hetzelfde blijft en de bezigheden na school kant en klaar per schema mondeling of schriftelijk aan hem worden voorgesteld.

Maar helaas werkt het niet altijd zo voor mij.

Geen autisme voor mama

Ik weet dat hij het lastig vindt, maar mijn motto is dat het belangrijk blijft dat we flexibel in het leven blijven staan.

Net zoals het weer, dat verandert ook telkens.

We moeten niet zo leven dat ik ook een soort van autisme ontwikkel.

Dus naast het bieden van structuur en veiligheid bied ik ook daarnaast spanning en sensatie aan. Op een Beren-manier dan wel.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X