Op scherp staan

De hele week sta ik al ‘op scherp’. Iedere keer als mijn telefoon gaat en het is mijn broer, vrees ik het ergste. Gelukkig valt het tot nu toe mee. Ik ben afgelopen week al een paar maal extra naar mams gereden. De laatste keer vertelde ze me zelf dat ze steeds zo maar in slaap viel. Om dat vervolgens ook direct te doen. Maar als ik haar aansprak, dan reageerde ze helder. Wel hoor ik van verpleging/verzorging, van de kids, mijn broer en eigen ervaring dat ze heel veel dorst heeft. Met dit warme weer natuurlijk extra. Wel is er verdikkingsmiddel aangevraagd, mams verslikt zich nogal gauw. Even afwachten of dat middel helpt.

Het is zwaar om je eigen moeder zo te zien. Wat heel fijn is om te weten, is dat ze geen pijn heeft. De huisarts heeft wel aangegeven, dat dit vermoedelijk de laatste fase is. Alleen hoe lang deze fase duurt, dat is koffiedik kijken. Niemand kan het zeggen. Voor ons als gezin extra moeilijk omdat dit juist de periode is waarin Sjonny vorig jaar ook is overleden. Zoals ik al eerder schreef, ik heb er moeite mee. Het lijkt wel of alles er extra hard inhakt.

Deze dagen maak ik dan ook een paar maal dubbele afspraken, de kids vertellen me dat ik niet scherp luister en ik betrap mezelf erop dat ik het één wil doen en vervolgens met iets heel anders bezig ga. Het zal er wel (even hoop ik) bij horen. Vanavond stap ik met het mooie weer nogmaals op de fiets. Nu kan het nog, even bij mama zijn. Hoe lang we dit nog kunnen doen blijft een vraagteken.

Mariska van Gennep is weduwe, haar man Sjonny overleed in april 2017 aan ALS. Zij schrijft over hoe het was om mantelzorger te zijn van een ernstig zieke zonder vooruitzichten en hoe het nu met haar gezin gaat. In september 2017 heeft ze de Kilimanjaro beklommen voor een goed doel en ter nagedachtenis aan Sjonny. In januari 2018 kwam haar boek “ALS heb je niet alleen, balanceren tussen liefde en mantelzorg uit". Mariska geeft lezingen, trainingen en workshops om de relatie tussen zorgprofessionals/werkgevers en mantelzorgers te verbeteren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top