Nog altijd zorgen…

Nederland, Haarlem, 8 september 2013. Krista Okma met haar dochter Kate. Kate heeft het syndroom van Pitt-Hopkins. Krista schreef een boek over porblemen en oplossingen voor ouders van kinderen met behoefte aan extra zorg. Foto: Jorgen CarisHet is morgen precies een jaar geleden he?’ Gisteren kreeg ik een berichtje van Sonja. De ‘andere moeder uit Kruispunt’, de uitzending ‘Altijd zorgen’ over ouders met een zorgintensief kind. Altijd zorgen. Zorgen voor, zorgen over, zorgen dat. Ik vond het gelijk een prachtige, pakkende titel. En de uitzending zelf was niet minder mooi en indringend. ‘Vind jij nou dat er veel is veranderd?’ Vroeg Sonja. Want dat er een hoop mis was, bleek wel in die uitzending.

We lieten niet alleen ons gezinsleven zien, rauw en van dichtbij, maar ik presenteerde ook de uitslag van een onderzoek onder deze doelgroep ouders. Ouders die altijd zorgen. De resultaten? 60% was overwerkt geraakt of had een burn-out gekregen, ze hadden relatie en opvoedproblemen (circa 40%) en meer dan de helft van de ouders had te weinig tijd en aandacht voor broertjes en zusjes in het gezin. Keiharde cijfers die er niet om logen. Dagblad Trouw vond het voorpagina nieuws en ikzelf zat die zaterdagochtend – toen ik de krant voor mijn neus had – met een ‘ Yes!’ gebaar aan de keukentafel. Eindelijk aandacht voor ons! Eindelijk zou er iets gebeuren?

Wat dat ‘iets’ zou moeten zijn? Om te beginnen zou het hele gezin ondersteund moeten worden. Niet alleen het kind dat veel zorg vraagt. Ook op ouders, broertjes en zusjes heeft het altijd zorgen – zorgen voor, zorgen over, zorgen dat – een enorme impact. Als gezinsondersteuning tijdig zou worden ingezet zouden veel problemen kunnen worden voorkomen. Veel ouders hadden het over een gezinscoach, een maatje, iemand die met ze mee zou kijken: welke zorg is er nodig en wie kan daarin iets voor jullie betekenen? O, en iets minder regeldruk graag. Zou ook een hele zorg minder zijn. Meer geloof en overtuiging dat het hier geen potentiele PGB fraudeurs betreft, maar lieve en betrokken ouders. Die altijd zorgen.

Kruispunt_TV_-_Altijd_zorgenMaar is er nou daadwerkelijk iets van terecht gekomen? Vroegen ik en Sonja ons gisteren af. Na het rapport van de ouders, kwam het rapport van de broertjes en zusjes. Wederom een enorme aandacht in de media. Staatssecretaris van Rijn die alle aanbevelingen overnam in een officieel schrijven naar de Staten-Generaal. En de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die werd ingeschakeld, om met gemeenten hun plan van aanpak door te nemen. To be continued. Kijk, dat lijkt erop. Is tenminste een begin.

Alleen had ik ditzelfde traject ook graag bij de ouders gezien. Want als een gemeenteambtenaar (vorige week nog) tegen mij zegt: ‘Maar voor deze mensen is er toch al van alles? Dat is nu toch wel klaar?’ Maak ik mij – nog altijd – vreselijke zorgen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top