Een nieuwe ontwikkeling in Alzheimer onderzoek

Onderzoekers van een onafhankelijk laboratorium in San Francisco kiezen voor een andere aanpak om een oplossing voor de ziekte van Alzheimer te vinden. Dokter Yadong Huang noemt het veelbelovend. Hij en zijn team houden zich bezig met een gen dat iemands risico op Alzheimer verhoogt. Het wordt ApoE4

genoemd.

“Iedereen met een exemplaar van dit gen heeft drie tot vier keer meer kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen,” aldus dokter Huang. “Als je twee exemplaren erft, dan kan het risico 15 keer groter zijn. Hoewel niet iedereen met dit gen daadwerkelijk Alzheimer krijgt, hebben zes op de tien patiënten het wel.”

Dokter Michael Weiner is een bekende Alzheimer expert en werkt aan de universiteit van Californië in San Francisco. “ApoE4 produceert giftige eiwitten die van invloed zijn op de zenuwen en maken dat er daarmee verkeerde dingen gebeuren,” aldus dokter Weiner.

Wat zou er gebeuren als er een manier is om van ApoE4 af te komen?

“Dan zou je risico aanzienlijk dalen,” zegt hij.

En dat is precies waar het team van het Gladstone instituut in San Francisco in geslaagd is.

Niet door middel van testen op muizen, aangezien dat soort testen niet altijd op mensen gedaan kunnen worden, maar op menselijke cellen die door Alzheimer patiënten gedoneerd zijn in de vorm van minuscule stukjes huid (huidmonsters).

Ze hebben een manier gevonden om die huidcellen in speciale stemcellen te veranderen, die gebruikt kunnen worden om elke willekeurige cel te creëren.

Ze veranderden de cellen vervolgens in menselijke hersencellen, zodat ze konden bestuderen hoe ApoE4 de hersenen beschadigt. Het blijkt dat het een eiwit aanmaakt dat vervormd is.

Hun volgende stap was waarschijnlijk de meest spannende. Ze testten een medicijn op het eiwit, en dit corrigeerde daadwerkelijk zijn vervormde structuur, zodat de giftige effecten gewist werden.

“De structuurcorrector heeft de menselijke hersencellen gered van deze aan de ziekte van Alzheimer gerelateerde pathologie,” zei Dr. Huang.

De beschadigde neuronen werden weer gezond.

Dokter Weiner waarschuwt dat de resultaten steekproefsgewijs door andere laboratoria geverifieerd moeten worden, en dat het medicijn nog op mensen getest moet worden. Dat kan jaren duren en kost veel geld. Ondanks dat denkt hij dat dit een “zeer interessante en verrassende ontdekking” is.

Hoe lang het ook duurt voordat er een medicijn voor de ziekte van Alzheimer wordt gevonden, en hoeveel onderzoeken niets opleveren, verlies nooit de hoop want de wetenschap staat nooit stil en geeft niet op!

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top