skip to Main Content

Mirjam blogt over de zorg voor haar moeder: 30 april 2019

Ik word altijd zo blij van het voorjaar, maar dit jaar is alles anders.

Toch nog zeer plotseling overlijdt mijn moeder ten gevolge van een samenloop van omstandigheden. Na 7 jaar intensieve mantelzorg is het stil aan onze eettafel. Mijn moeder is thuis en de ziekte van Alzheimer heeft het pand verlaten. Ze is mooi en weer de moeder die ik herken van vroeger. Het afscheid was mooi, maar nu is het stil.

Het is voorjaar en de vogels zijn druk in de weer, maar bij ons is het stil. Ik heb geen idee waar ik moet beginnen, de routine, de lijstjes, de planning en het strakke schema, het ligt allemaal stil. Mijn leven staat stil maar de wereld draait door. Ol en ik besluiten om na de begrafenis eerst een weekendje weg te gaan om het hele gebeuren te laten indalen en dat was een goed idee. Daarna hebben we het huis leeg gehaald. Tientallen briefjes vond ik met lieve woorden van mama. Ze schreef hoe fijn ze het bij ons vindt en dat Ol zo lekker kan koken en dat ik haar zo vaak meeneem op stap naar het museum of gewoon een blokje om. Die briefjes zijn goud waard, daar hebben we het allemaal voor gedaan.

Het huis is inmiddels leeg en onze achterkamer staat vol. Een tweede schifting volgt nog maar ik kon nog niet alles weg doen, dat wordt een winterklusje.

Begin dit jaar ben ik begonnen met de opleiding tot mantelzorgmakelaar want  daar ligt mijn hart. Hopelijk kan ik vele mantelzorgers ondersteunen om de zorg voor hun geliefden mogelijk te maken; het is zo de moeite waard!

Liefs Mirjam

Mirjam Kok

De ziekte van Alzheimer krijg je nooit alleen, mijn moeder kreeg de diagnose maar ook wij zijn belast. Sinds 2012 heb ik de zorg voor haar op me genomen. Het is soms zwaar en verdrietig, maar meestal maken we van de dag een feestje en is humor ons sterkste wapen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X