miMakker Bakkie op bezoek in Amaris Florisberg

mimakkuslogoWe hebben er op Mantelzorgelijk al vaker aandacht aan besteed en inmiddels ben ik een absolute fan van de miMakkus methode. Deze methode staat voor contact van hart tot hart met mensen voor wie taal niet (meer) vanzelfsprekend is. Deze methode is een vorm van belevingsgericht werken en de overtuiging dat – ook zonder taal en ratio – contact heel goed mogelijk is.

Via de Facebookpagina Neus voor contact ben ik miMakker Myra Steens gaan volgen. Myra werkt al geruime tijd als miMakker en geeft op haar bedrijfspagina meermaals een update over haar ervaringen en contactmomenten met de mensen die zij als Bakkie bezoekt. Door haar enthousiasme kreeg ik meer en meer het gevoel: DIT WIL IK MEEMAKEN!! En hoe gaaf is het dan, dat ik onder een post van haar, deze wens uitspreek en ik onmiddellijk een privé berichtje krijg met haar aanbod om als miMakker Bakkie – belangeloos – een bezoek te willen brengen aan een verzorgingshuis naar keuze. Ik heb er geen gras over laten groeien en ben onmiddellijk op Carla Teerhuis  Slokker – verpleegkundige in ons plaatselijke verzorgingshuis – afgestapt. Binnen no time werden wij door het team van Amaris Florisberg op 7 april j.l. van harte uitgenodigd.

Toen ik onze Mantelzorgelijk fotografe Claudia Otten enthousiast vroeg om met mij mee te komen, reageerde ze tot mijn verbazing een beetje sceptisch: “Ja sorry hoor”, zei ze, “Ik heb het niet zo op clowns en snap de lolligheid van die rode neuzen niet.” Gelukkig is ze toch naar de Florisberg gekomen. We hebben een onvergetelijke middag gehad…

Myra Steens: ‘Als Myra/miMakker Bakkie ben ik altijd geraakt omdat ik zo dicht bij mensen kan en mag komen. Ontroerd door het feit dat ik bewegingen en onverwachte reacties los kan maken bij de ander. Dat ik soms met heel weinig zo veel kan bereiken is een onderdeel van de missie die ik voel en volg. Het volgen van de miMakkusmethode hierbij, brengt mij in het waardevolle contact met de ander. De ander staat hierbij voor mij altijd centraal. Deze, altijd spannende zoektocht naar de ontmoeting, is het mooiste werk wat er maar bestaat.

Elke bewoner, cliënt, instelling maar ook elke mantelzorger gun je een miMakker. Voor het contact van hart tot hart.’

Carla: ‘Ik had al veel over de miMakkus methode gehoord en gelezen maar had het nog nooit meegemaakt. De verhalen van de verschillende miMakkers ontroerden me en spraken mij erg aan. Toen de mogelijkheid zich voordeed om te kijken hoe dementerende ouderen reageren op het contact met een miMakker, grepen we die kans met beide handen aan.

Ik vond het geweldig om te zien hoe Myra als Bakkie contact maakt met de mensen. En vooral hoe ze het voor elkaar kreeg om een bewoonster, die altijd zeer verkrampt en ver in haar dementie zit, zo enorm te laten ontspannen.

Ook heel ontroerend was het toen Bakkie een bewoner – die in diepe slaap was en ondanks alle tumult niet wakker werd – probeerde te wekken met haar ukelele spel. Wat Bakkie ook probeerde, meneer zijn ogen bleven gesloten en er kwam geen enkele reactie. Alhoewel… Ineens zagen we dat hij met zijn voet op de maat van de muziek begon mee te tikken. Dit was zo super om te zien want ondanks dat hij zich er niet voor wilde openstellen, is het Bakkie – met haar ukelele –  toch gelukt om contact met hem te leggen!

Het maakte bij mij – en mijn collega’s – behoorlijk wat emoties los. Ik vind het in een woord geweldig om te zien hoe onze bewoners van deze activiteit hebben genoten en om de miMakkus methode te mogen ervaren. ‘

Claudia en ik waren er na afloop beduusd van. Wat een emoties heeft Myra als miMakker Bakkie weten op te wekken en hoe kan het dat mensen – die nauwelijks nog in staat zijn om contact te maken – één en al aandacht voor haar hebben? Komt dat echt door haar rode neus?  Claudia wist het feilloos te verwoorden: “Het gaat erom wie de neus op heeft en wat er mee bereikt wordt. Dat snap ik nu!”

Claudia maakte een fantastische sfeerimpressie van het bezoek aan Amaris Florisberg:

Toen ik na afloop bij Myra informeerde wat een bezoek van een miMakker zou kosten, viel ik zowat van mijn stoel! Een vrijblijvend gesprek en een eerste miMakker bezoek is altijd gratis, zodat iedereen deze methode kan ervaren. Daarna kost een miMakker bezoek voor één uur € 90,-* (op basis van factuur) excl reiskosten. Elk volgend uur is € 45,- . Zo’n bedrag kan toch voor geen enkele zorginstelling, zorgprofessional of mantelzorger een excuus zijn om niet eens kennis te maken met deze fantastische miMakkus methode?

Voor meer informatie over de miMakkus methode kan je terecht op de website van de stichting of op de website van Myra Steens.

Myra, Carla, bewoners en team van Amaris Florisberg: Hartelijk dank voor deze prachtige ervaring!!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top