skip to Main Content

Miljardenbesparing op thuiswonende mensen met dementie

Als ouderen met dementie niet langer ten einde raad in ambulances, ziekenhuizen en verpleeghuizen terechtkomen, kan dat maandelijks zo’n 2.000 euro per patiënt schelen, stellen onderzoekers van het Alzheimer Centrum aan de Nijmeegse Radboudumc. Het geheim: patiënten én hun mantelzorgers veel beter in de gaten houden met een team van hulpverleners.

Het is de aanpak van huisarts Chantal Hensens uit Wijchen die 3,5 jaar geleden zag dat het anders moest: crises voorkomen in plaats van brandjes blussen. Op 14 patiënten wist ze ruim 6 ton aan zorgkosten te besparen, aldus het Nijmeegse rapport. Ja, een kleine onderzoeksgroep, maar niet minder interessant, oordelen ook zorgverzekeraars CZ en VGZ . Wetende dat het aantal Alzheimerpatiënten over 15 jaar al is verdubbeld tot een half miljoen, zou het Wijchense voorbeeld landelijk voor een miljardenbesparing kunnen zorgen.

In plaats van dat wijkteams één keukentafelgesprek voeren, zorg toekennen en daarna patiënt en mantelzorgers aan hun lot overlaten, blijft het team van Hensens constant in beeld. Met een centrale rol voor een in dementie gespecialiseerde verpleegkundige ‘casemanager’ bekijken huisarts, specialist ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en welzijnswerker hoe iemand zo lang mogelijk thuis kan wonen.

Ontlasten
Vaak zit de crux in het ontlasten van mantelzorgers, van wie ruim de helft zwaar belast is volgens Alzheimer Nederland. Als zij uitvallen is de gang naar het verpleeghuis vaak onvermijdelijk, zegt onderzoeker Minke Nieuwboer van het Radboudumc.

Hensens liep op eigen initiatief voor de troepen uit, maar werkt inmiddels met de zogeheten DementieNet-aanpak van het Radboudumc, die ook positieve resultaten op 20 plekken in het land, vertelt onderzoeker Nieuwbo

Huisarts Hensens zegt nauwelijks nog crisissituaties tegen te komen: ,,Ik bluste eerst vooral brandjes, als een dementerende viel, een longontsteking had, angstig, agressief of eenzaam was. Familieleden belden op vrijdag met de boodschap ‘nu kan het écht niet meer’.”

Meer geld
Om de lokale aanpak te laten slagen is wel meer financiering van zorgverzekeraars nodig, zegt Nieuwboer. ,,Huisartsen en verpleegkundigen die de tijd nemen om intensief met elkaar én met de patiënt en familie te overleggen, moeten die uren wel kunnen declareren. Maar dan nog is dat véél goedkoper dan spoedopnames in het ziekenhuis of het verpleeghuis.”

VGZ en CZ zeggen extra ondersteuning van DementieNet serieus te overwegen. Maar gezien de kleine schaal van het onderzoek in Wijchen willen de verzekeraars eerst meer bewijs zien voor de aanpak en de mogelijke besparingen.

Bron:AD

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X