Mensen met dementie beleven fietstocht door hun dorp

Hoe kan je het leven van mensen met dementie in kleinschalige woongroepen veraangenamen? Bijvoorbeeld door ze fietsend naar een film van hun geboortedorp te laten kijken. Beweging en herkenning zijn het positieve gevolg. De Vrienden van Careaz Antoniushove maakten onlangs deze beleving mogelijk door de schenking van een thuisbioscoop aan Careaz. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Bewegen is goed voor jong en oud. Jeanet Damkot, teamleider van Careaz Patronaatshof, zocht naar een mogelijkheid om dit voor de mensen met dementie die bij Careaz wonen, te stimuleren. Ze stuitte op informatie over een fietsbeleving door middel van een thuisbioscoop en was meteen enthousiast. Om het financieel mogelijk te maken, werden de Vrienden van Careaz Antoniushove om hulp gevraagd, die hun medewerking graag toezegden.

PPIP__LichtenvoordeNet echt…
Bij Careaz Patronaatshof is nu een speciale ruimte met beamer en scherm ingericht. Hier nemen de “fietsclubjes” van Careaz Patronaatshof en Careaz Antoniushove plaats. Onder begeleiding kijken cliënten naar een film waarbij, vanaf een fiets gefilmd, beelden te zien zijn van Lichtenvoorde en de omliggende kerkdorpen. Al trappend wordt zo de suggestie gewekt dat je zittend in je stoel met losse trappers (of op de hometrainer) in een door jou bekende omgeving fietst. Cliënten vinden het fijn dit te doen. Mochten mensen als vrijwilliger willen helpen bij deze activiteit, dan kan dat. Loop even binnen bij Careaz Antoniushove. De receptiemedewerkers helpen u verder.

Sfeerverhogend…
Jeanet: ”Ik ben blij dat de Vrienden Van Careaz Antoniushove de thuisbioscoop mogelijk hebben gemaakt. Naast de beweegactiviteit gebruiken we de beamer ook om de ruimte gezellig te maken met beelden van een aquarium of open haardvuurtje, al dan niet met muziek op de achtergrond. Dit alles creëert een hele fijne sfeer, waar cliënten positief op reageren. Bovendien zetten we de thuisbioscoop ook in als activiteit voor kleine gezelschappen die voorzien van een hapje en een drankje samen film kunnen kijken. De thuisbioscoop is dus echt een aanwinst voor het welzijn van onze cliënten!” ( bron: careaz.nl)

Wat een geweldig initiatief en goed betaalbaar ook nog! Het lijkt me dat dit in veel kleinschalige woongroepen gemakkelijk te realiseren is.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top