Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – What They Had

De oma van schrijfster-actrice-regisseur Elizabeth Chomko kreeg te horen dat ze de ziekte van Alzheimer had toen ze 68 was, en haar opa werd haar mantelzorger. Tijdens zijn begrafenis besloot Chomko dat ze een film moest maken, haar eerste, over de mantelzorgervaringen van haar familie.

“Het is geen documentaire of docudrama, het is een dramatisering,” legt Chomko uit. “Ik heb geprobeerd de gemoedstoestand van mijn grootouders zo goed mogelijk vast te leggen. Ik wilde een film maken over het effect dat de diagnose had op de hele familie.” Haar script, What They Had, heeft al een aantal prijzen gewonnen en is nu een mededinger in de race voor een Oscar.

Hoewel What They Had diep geworteld is in haar eigen ervaringen, zou het een weerspiegeling van elke willekeurige familie kunnen zijn. “Het gaat over dingen waar gewone mensen mee te maken krijgen. Zoveel mensen zorgen voor hun ouders. Mijn familie had geen idee wat mantelzorg van je eist. Ze voelden zich alleen, een verstoord, niet goed functionerend gezin. Alsof er iets mis was met ons gezin dat we hier niet op een elegantere manier mee om konden gaan. Maar ik denk dat het gewoon zo is dat onze families langer leven. Onze ouders leven langer. We praten niet echt over zorg rond het eind van het leven en hoe je daar mee omgaat.” Ze hoopt dat haar film dit onderwerp meer bespreekbaar maakt, het op een bepaalde manier normaler maakt.

Hoewel het verhaal van Chomko zijn droevige momenten heeft, is het ook verrassend vrolijk en inspirerend. “Alzheimer patiënten kunnen nog steeds zijn wie ze zijn, zelfs al zijn ze niet meer hetzelfde als voorheen,” is haar observatie. “Ze willen niet dat mensen hen behandelen alsof dat nog het enige is dat ze zijn. Alsof de ziekte hun hele identiteit bepaalt en mensen niet meer met hen omgaan zoals ze altijd deden.”

Over de ziekte van haar oma herinnert Chomko zich dat het op koorddansen leek. Koorddansen tussen groot verdriet en hilariteit. “Er waren prachtige momenten waarin we samen als schoolmeisjes waren. Ik wilde die momenten, vol plezier en hoop, vieren.”

Ze hoopt dat de film zowel het verdriet als het geluk weergeeft dat de mantelzorg in een familie teweeg kan brengen. “Op die geweldig krachtige momenten in je leven voel je je echt verbonden, alsof je deel uitmaakt van iets groters.”

What They Had. Een familie verenigd door het verleden, verdeeld door het heden.
Een film met onder meer Hillary Swank (o.a. Amelia, Million Dollar Baby, P.S. I Love You) en Blythe Danner (o.a. Little Fockers, diverse tv-series en in ‘het echte leven’ de moeder van Gwyneth Paltrow).

https://bleeckerstreetmedia.com/whattheyhad

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top