Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Wat mis je het meest van je oude leven?

Mantelzorg verandert je leven voor altijd. Zelfs als de zorg over is, blijft die verandering in jezelf bestaan. Hieronder kun je lezen wat mensen missen van hun oude leven, voordat ze mantelzorger werden.
Ik mis het gevoel van niet voortdurend paraat te hoeven zijn. Ik mis het gevoel om een dag, een uur niet bezorgd te hoeven zijn, over medicijnen en dokters te hoeven nadenken, injectiespuiten en recepten op te halen, formulieren in te vullen, dokters te bellen en voortdurend op te letten of er geen nieuwe symptomen zijn. Ik mis de rust. -NL. 
Het allermoeilijkste is om terug te gaan naar je oude leven nadat een familielid is overleden en er geen mantelzorg meer is. Om eerlijk te zijn, je kunt nooit meer terug naar je oude, bekende leven. De enige optie die je hebt is om je leven opnieuw op te bouwen, en dat duurt vaak langer dan het rouwproces zelf. -MD 
Vind je niet dat het voelt alsof we rouwen om degene die we hebben verloren, maar ook om de vrienden die we niet meer hebben en de carrière die we zijn kwijtgeraakt, en sommigen zelfs een huis dat ze zijn kwijtgeraakt? Het rouwproces heeft zoveel verschillende lagen. Ja, we missen onze dierbaren, maar het is zoveel meer dan dat. -SS 
Niets! Ter verduidelijking, ik wil geen moment missen van de tijd die ik hier nog heb met mijn man. Als ik denk aan wat ik mis, dan betekent het dat ik niet in het hier en nu wil zijn. Het is niet wat we gepland hadden voor deze fase van ons leven, maar je doet er niks aan. Sommige dagen zijn makkelijker dan andere. Vandaag was toevallig een goeie dag. -VS 
Dagtochtjes, wandelingen in de natuur en foto’s maken, naar echte winkels gaan in plaats van online. De vrijheid om op elk gewenst moment je huis uit te gaan. Alleen voor mezelf te hoeven denken. Me geen zorgen hoeven te maken dat iemand kan sterven door iets wat ik heb gedaan. Mijn kleinkinderen die ik minder vaak zie. Uit eten of naar de film met vrienden. -PM 
Niks. In voor- en tegenspoed. Dit leven heeft mij gekozen en ik heb me voorgenomen dat ik niet ga stilstaan bij wat ik allemaal zou kunnen doen als de situatie anders was. Nee, mijn hart is waar het moet zijn. -SM 
Zinvolle conversaties met mijn man. Dat hij helpt in het huishouden. Uithuilen op zijn schouder. Alles. Ik mis alles. Niks is meer hetzelfde. Ik voel me bedrogen door het leven. Mijn man is bedrogen door het leven. -KG 
In een oogwenk veranderde ook onze wereld. Het lijkt alsof alles ondersteboven en achterstevoren is. Ik bekijk het per dag, per moment eigenlijk. Door de hersenaandoening van mijn man is onze toekomst aan flarden. Hou vol, je bent niet alleen. -TW
Ik mis de normale familie die we waren voordat mijn zoon een terminale hersenaandoening bleek te hebben. Ik mis niet na te hoeven denken over rolstoelen, parkeren voor gehandicapten hoefde na te denken. Ik mis de tijd waarin mensen niet naar ons staarden, ons zielig vinden of zich afvragen wat er aan de hand is. Ik mis de tijd dat mijn zoon kon lopen, rennen en zijn naam kon schrijven. Dat hij met zijn grote broer in de achtertuin kon spelen. Ik mis de wereld van voor het moment dat ik het woord leukodystrofie leerde. -FM
Ik mis mijn 13 jaar oude zoon. Ik ben nergens zonder hem. -CB
Om te gaan en staan waar ik wil, dat mis ik. Onverwacht wat eten met vrienden zonder dat ik rekening met iemand hoef te houden. Ik denk dat ik gewoon de vrijheid van het leven mis. Ben ik een slecht persoon om dat terug te willen? -AA
Ik mis het leven. Ik kan niet gaan en staan waar ik wil en wanneer ik wil. Ik heb het gevoel dat is zoveel mis, er gaat zoveel aan me voorbij. Maar mijn moeder heeft ooit haar carrière opgegeven om voor mij te zorgen, dus ik ben blij dat ik nu voor haar kan zorgen,  maar het is niet makkelijk. -RB
Reizen, alleen en voor mezelf winkelen. Niet na te hoeven denken over alle medische aangelegenheden. Elke keer als er weer wat is denk ik “daar gaan we weer”. Ik mis mijn leven. -JM
Samen tijd doorbrengen en normale conversaties hebben met mijn man! Ons oude leven. We waren jeugdvrienden en zijn later met elkaar getrouwd. De eerste tien jaar waren fantastisch. De laatste zeven waren een nachtmerrie! -AG
Mijn huidige leven is mijn leven zoals het al 52 jaar was, sinds onze eerste trouwdag toen mijn man een ernstig, levensbedreigend ongeluk kreeg en tegelijkertijd ons eerste kind werd geboren. Dit IS mijn leven, blijkbaar het leven dat ik moet leiden. Er is vast een reden voor alles! -MC
De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik voor mijn vader, moeder en man gezorgd. Nu is alleen mijn moeder er nog. Ik mis het om een eigen leven te hebben. Om geen beslissingen te hoeven nemen en alleen verantwoordelijk te zijn voor mezelf. Ik heb al die tijd geen dag vrij gehad. Ik ben moe. -RR
Reizen. Mijn werk en mijn collega’s. Praten over andere dingen dan alles dat met mantelzorg heeft te maken. Ik ben al 11 jaar op deze eenzame en lange reis, zonder hulp. -CB
Mijn man en ik zorgen voor onze autistische tieners. Ik mis uitgaan met hem. Tijd voor mezelf nemen zonder me schuldig te voelen. Andere ouders kijken er tegenop dat hun kinderen het huis uitgaan. Onze kinderen zullen nooit zelfstandig kunnen wonen. -NS
Werk, vrijheid, spontaniteit, plezier, leven in het algemeen. Ik mis alles. En deze jaren krijg ik nooit meer terug. Ik kan het net zo goed opgeven. Ik ben moe. -JC
Ik mis de man waar ik mee getrouwd ben.
Vrijheid om van ons pensioen te genieten, dat pensioen begon zes maanden voordat ik mantelzorger werd. De vrijheid om te reizen, om kinderen en kleinkinderen te bezoeken. Vrijheid om te doen wat we willen, wanneer we willen en hoe lang we willen.
Vrijheid...
Vrijheid...

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top