skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Mijn Vrouw Heeft De Ziekte Van Parkinson

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – mijn vrouw heeft de ziekte van Parkinson

Ik zou zeggen dat ‘moeilijk’ de lading nog niet eens dunnetjes dekt, als het gaat om het Parkinson avontuur dat ik met mijn vrouw doormaak. Deze ziekte is moeilijk genoeg, maar mantelzorger zijn voor iemand die zelf verpleegster is maakt het nog wat moeilijker. Ze zorgde haar leven lang voor oncologische patiënten maar haar ziekte heeft haar van zoveel dingen beroofd: haar gevoel van eigenwaarde, haar onafhankelijkheid en de zin van het leven om maar eens wat te noemen.

Zeven jaar na de diagnose is ze nog steeds verbitterd en ze is nooit in het reine gekomen met de ziekte en hoe die haar leven beperkt. Onze relatie is hierdoor ontzettend onder druk komen te staan, en ik weet zeker dat velen dat kunnen bevestigen. Ik doe wat ik kan, maar het lijkt nooit genoeg te zijn en ze vindt het nodig om mijn inspanningen tot niets te reduceren, alsof die niet echt zijn of er niet toe doen. Ik denk dat het voortkomt uit het feit dat ze niet kan en wil accepteren dat ze ziek is. Ik begrijp dat wel, maar het is frustrerend en demoraliserend dat zij niet erkent dat ook ik verlies ervaar. Dat de moeite die ik doe om het huis draaiende te houden en om te zorgen dat zij comfortabel en gelukkig is (voor zover dat in haar hoofd nog kan), in het geheel niet door haar wordt bevestigd.

Een andere uitdaging waar ik tegenaan ben gelopen is dat ze niet wil dat ik over haar ziekte en haar symptomen praat met haar familie, onze kinderen en vrienden. Ik snap dat ze niet als ‘ziek’ wil overkomen bij de mensen waar ze het meest om geeft, maar ik denk dat haar gebrek aan eerlijkheid over de situatie met deze groep mensen voor mij overmatig veel stress creëert omdat ik met de realiteit te maken heb. Het is mij verboden om deze groep op de hoogte te houden, tenzij de berichten die ik doorgeef eerst door haar zijn goedgekeurd. Dit biedt naar mijn mening geen reële basis voor hen, en het gevolg is dat zij niet in staat worden gesteld om op een zinvolle manier te helpen.

Ik ben nu op het punt van uitputting beland, ik sta op de rand van opgeven. Niks wat ik doe is goed, niets dat ik doe lijkt enige waarde te hebben en wordt absoluut niet gewaardeerd.

Ik blijf fulltime werken uit zelfbehoud. Om mijn gevoel van eigenwaarde niet volledig te verliezen en contact met de buitenwereld te onderhouden. Ik weet dat ik hulp nodig heb en ik loop nu bij een psycholoog die mij probeert te laten begrijpen wat mijn vrouw nodig heeft en welke strategieën ik kan aanwenden om ervoor te zorgen dat we allebei meer van elkaar en onze situatie begrijpen.

Ik probeer nu ook in contact te komen met andere mantelzorgers om te horen hoe zij er mee omgaan, wat voor hen wel en niet werkt. In elk geval bedankt voor het luisteren. Mantelzorgers, het ga je goed.

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X