skip to Main Content
Mariette Blogt Exclusief Vanuit Het Buitenland – Downsyndroom En Dementie

Mariette blogt exclusief vanuit het buitenland – Downsyndroom en dementie

“Het verband tussen Downsyndroom en dementie is al sinds een aantal jaren bekend,” legt de auteur van dit onderzoek, Rosalyn Hithersay, uit. Ze is promovendus aan de afdeling forensische en neurologische wetenschapsbeoefening van King’s College in Londen. “Het verband komt feitelijk neer op een eiwit dat bij beide aandoeningen aanwezig is.”

Downsyndroom gaat meestal gepaard met intellectuele- en ontwikkelingsstoornissen, en patiënten hebben meer kans op bepaalde gezondheidsproblemen. “Downsyndroom is een genetische aandoening die veroorzaakt wordt door een verdubbeling van chromosoom 21. Er is een gen aanwezig op dit chromosoom, de voorloper van amyloïde ofwel het APP gen, dat de aanmaak van een proteïne genaamd amyloïde regelt.”

Kleverige klontjes van datzelfde eiwit die zich in de hersenen ophopen is een bekend kenmerk van de ziekte van Alzheimer, voegt Hithersay toe. “Alle volwassenen met Downsyndroom hebben een grote hoeveelheid van die ophopingen in hun hersenen, ondanks het feit dat ze niet allemaal de eerste tekenen van dementie vertonen.”

Dat gezegd hebbende, veel van hen zullen wel symptomen vertonen. Sterker nog, het onderzoeksteam ontdekte dat 70 procent van de Downsyndroom patiënten die tijdens het 5 ½ jaar durende onderzoek overleden, dementie had.

“We kwamen er ook achter dat mensen die twee of meer andere aandoeningen hadden, eerder dementie ontwikkelden. Daarom is het van vitaal belang dat algemene gezondheidsproblemen van deze oudere volwassenen voldoende aandacht krijgen en behandeld worden.”

Vijftig jaar geleden was de levensverwachting van mensen met Downsyndroom doorgaans tien jaar. Vaak stierven zij al in het eerste jaar als gevolg van een congenitale (aangeboren) hartafwijking. Betere zorg heeft de levensverwachting echter verlengd tot bijna 64 jaar, en luchtwegaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak. Een hogere levensverwachting bracht helaas een nieuw probleem met zich mee: vroeg beginnende dementie. “Mensen met het syndroom van Down lopen een verhoogd risico op dementie, met name op de ziekte van Alzheimer, en de ziekte begint bij hen ongeveer 20 jaar vroeger dan bij de algemene bevolking” aldus Hithersay. In welke mate een vroegtijdige dood onder mensen met het syndroom van Down direct verband houdt met vroeg beginnende dementie is nog niet duidelijk.

Om dit te onderzoeken volgden Britse wetenschappers 211 patiënten met het syndroom van Down. De patiënten waren 36 jaar en ouder en bijna een derde van hen had de diagnose dementie gekregen voordat het onderzoek van start ging, op een gemiddelde leeftijd van 52. Tegen de tijd dat het onderzoek was afgerond, waren 27 patiënten overleden. Van die 27 hadden er 19 dementie. De onderzoekers stelden vast dat degenen met dementie vijf keer zoveel kans hadden om te overlijden dan degenen die geen dementie hadden.

Onder de patiënten die ogenschijnlijk vrij van dementie overleden, bleek epilepsie de enige “significante factor” te zijn. Het team had het vage vermoeden dat sommigen in feite hadden geworsteld met niet-gediagnosticeerde dementie.

De resultaten zijn op 19 november 2018 in JAMA Neurology gepubliceerd. Dokter Rafii is het hoofd van het Alzheimer’s Therapeutic Research Institute aan de Keck School of Medicine van de universiteit van Zuid-Californie in San Diego. Hij schreef een artikel over dit onderzoek, waarin onder meer stond:

De bevindingen van dit onderzoek onderstrepen de dringende behoefte naar behandelmethodes om de ziekte van Alzheimer onder patiënten met Downsyndroom te voorkomen of uit te stellen. Door de vooruitgang in de zorg en verbeteringen in de algehele gezondheid van personen met Downsyndroom, is de levensverwachting dramatisch toegenomen. Echter, deze hogere levensverwachting brengt het risico op het ontwikkelen van dementie met zich mee. Maar hoewel de meeste mensen met Downsyndroom veranderingen in de hersenen zullen ervaren die verband houden met de ziekte van Alzheimer naarmate ze ouder worden, zullen ze niet allemaal dementie krijgen, en het is dus geen onvermijdelijk feit voor iedereen. Dit is een belangrijk fenomeen dat zeker verder onderzocht moet worden.”

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X