Mantelzorg-rapport: Mantelzorgers leveren eerder vrije tijd dan werkuren in

De Volkskrant opent vanochtend met een voorpagina over Mantelzorgers, ook nu.nl brengt een groot artikel over onderzoek naar de eerste gevolgen van de ‘participatiesamenleving’. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt vandaag namelijk met een onderzoek naar de manier waarop Mantelzorgers de extra zorgtaken indelen. En daaruit blijkt: Mantelzorgers leveren vooral vrije tijd in en laten de uren van hun werkweek zoveel mogelijk intact. En ze zijn vaker ziek dan anderen.

mantelzorg4lrMensen die meer dan 28 uur per week werken en meer dan vier uur per week zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur, gaan iets vaker minder uren werken, maar alsnog blijft het overgrote deel op dezelfde werkweek.

Het SCP deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar mantelzorgers en hun werk.

Mantelzorgers met een lange werkweek en minstens vier uur zorg per week, gingen in 17 procent van de gevallen minder werken. Van hen werkte na twee jaar 7 procent niet meer. Onder niet-mantelzorgers lagen deze percentages op 9 en 3.

Intensieve zorg

”Zelfs als de hulp zwaar valt, stellen ze een ingrijpende beslissing als inkorting van de werkweek misschien zo lang mogelijk uit vanwege de effecten op inkomsten en loopbaan.” Het kan volgens het SCP ook zijn dat mantelzorgers hun werkgever niet om aanpassing van de werktijden durven vragen.

Mantelzorgers die langdurige en intensieve zorg verlenen, zijn vaker ziek. Zij vinden hun eigen gezondheid vaker verslechterd dan mensen die geen mantelzorg verlenen. Vijftien procent van de intensieve zorgers oordeelde na twee jaar negatiever over de eigen gezondheid, tegen 8 procent onder niet-mantelzorgers.

gelezen2Ongunstig

Het langdurig ziekteverzuim, twee weken of langer achter elkaar, steeg van 10 procent vóór het mantelzorgen naar 18 procent nadat de zorg was begonnen. Van de werkenden die na twee jaar nog mantelzorg leverden, was zelfs een kwart minstens twee weken achter elkaar in een jaar ziek geweest.

Volgens de onderzoekers is het geven van mantelzorg op zich al belastend en wordt het ongunstiger voor de gezondheid als zorg met werk moet worden gecombineerd en er minder vrije tijd over blijft.

Bron: nu.nl/economie

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top