skip to Main Content
Mantelzorgers Leveren Driekwart Van Alle Zorg Thuis!

Mantelzorgers leveren driekwart van alle zorg thuis!

Ik zocht naar de “wettelijke definitie” van Mantelzorg. Die kon ik helaas niet met één klik vinden. Maar wél dit stukje, een glashelder citaat uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Lees even mee.

Mantelzorg neemt in de Nederlandse gezondheidszorg een belangrijke plaats in. Ongeveer 75% van de zorg die aan mensen thuis wordt geboden komt voor rekening van mantelzorgers. Zonder mantelzorgers functioneert het zorgsysteem in ons land niet.

En verder nog: Mantelzorg staat voor een aantal waarden dat het kabinet wil versterken in deze samenleving: medemenselijkheid, solidariteit met minder-gezonde familieleden en buren, mensen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en voor hun omgeving. In de Wmo wordt van gemeenten dan ook specifiek gevraagd aandacht te besteden aan mantelzorg en de ondersteuning van mantelzorgers. Beoogd wordt om de positie van mantelzorgers binnen de Wmo te versterken.

Barbara: Potverdrie, dat is écht veel. 75 procent van alle zorg thuis wordt gegeven door Mantelzorgers. En dan hebben we het nog niet gehad over de zorg van Mantelzorgers als iemand is opgenomen of uit huis is. Dan gaat de mantelzorg gewoon door. Dit percentage is enorm. En het wordt alleen maar meer.

Laten we daar even een momentje bij stilstaan. Mantelzorgers zijn veel meer dan de ‘steunpilaar’ van de participatiemaatschappij. Mantelzorgers houden het hele ‘systeem’ overeind.

Mantelzorgen is van alle tijden. Lang voordat de overheid onze zorg voor zieken en ouderen “professionaliseerde”, zorgden mensen voor de zwakkeren in hun midden. We hebben dat altijd gedaan. En we gaan daar gewoon mee door. Laten we er samen even bij stilstaan dat we dit kunnen, willen en blijven volhouden. Wat we daarbij nodig hebben, is een overheid die ons hélpt en niet tegenwerkt. Dat zijn verzekeringsmaatschappijen en zorgprofessionals die ons serieus nemen en niet betuttelen. En dat is de kracht van een de mensen die om ons heen staan. Want zorgen doen we samen, in het echte leven én online. Mantelzorgelijk staat voor je klaar. 

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X