Mantelzorgers in beeld – Annie Slokker

Wie zijn de mantelzorgers anno 2014? Deze week de derde van een reeks fotoblogs.

AKportretLR
foto’s Claudia Otten

Mantelzorger Annie Slokker (76) zorgt ruim 30 jaar voor haar man Karel Slokker (80)

Toen hij rond de vijftig was, kreeg Karel Slokker lymfomenkanker. Daar is hij helemaal van genezen. Maar sindsdien zorgt Annie voor haar man. Twintig jaar later werd er blaaskanker geconstateerd. Karel had een ernstige tumor van wel 8 cm en was door de artsen eigenlijk al opgegeven. Maar daar wilden Annie en Karel niks van weten! Karel deed mee aan een experimentele behandelmethode in het AMC en het OLVG in Amsterdam. Boven alle verwachtingen overleefde hij het – en is hij er nog steeds!

Helaas lijdt Karel ook aan COPD en heeft hij al drie keer longontsteking gehad. Bovendien moest hij een aantal andere operaties ondergaan, onder andere aan zijn aorta. Sinds de laatste operatie kan hij niet ver meer lopen. Zijn leven is zeer beperkt geworden.

Op vakantie gaan Karel en Annie niet meer, veel te lastig met alles wat er mee moet om te reizen. Karel doet iedere dag een kruiswoordpuzzel en bij mooi weer rommelt hij wat in de tuin, maar nu het winter is kan dat niet. Annie: “Hij kan niet zomaar naar buiten lopen, dan moet ie echt eerst een jas aan. Anders ben ik bang dat hij weer longontsteking krijgt.”

karelpuzzelLR

Het hele huishouden en de administratie komt nu op Annie aan. Ondanks dat ze pijn heeft in haar hand (“Ja, ik moet eigenlijk naar de dokter, het kan een beginnende artrose zijn of zoiets”) is ze altijd druk bezig. Ze vindt het wel zwaar, maar ze zorgt er voor dat ze ook ontspanning heeft. Die vindt ze boven op haar eigen kamer, bijvoorbeeld in het maken van kerstkaarten. Hier kan ze lekker zitten knutselen.

annieknutselenLR

“Ik zal nooit mijn kinderen vragen om te helpen, die hebben het al druk genoeg! Je bent met z’n tweeën en je moet het ook samen doen. Het is zoals het is. Wij leven ermee en het lijkt of je eraan gaat wennen, je hebt geen keus”.

annieactie2LR

Wel hebben ze nu nieuwe bedden gekocht, twee aparte die tegen elkaar aan geschoven kunnen worden. Dat is fijn, het scheelt in het opmaken.

yahtzeeLR
Annie en Karel spelen iedere dag een spelletje Yahtzee

Op de vraag wat ze van de huidige hervormingen in de zorg vindt, zegt Annie: “We gaan toe naar een samenleving waarbij kinderen de ouders verplicht in huis moeten nemen. Dat kan toch niet, ik kan me er heel boos over maken. Wij hebben nu een topverzekering afgesloten. Karel heeft zoveel medicijnen nodig, dat kan niet anders. Maar je gaat leven naar wat je hebt. En vaak als ik iets leuks zie is het toch ‘nu maar even niet’.”

karel-annie1LR

Deze week heeft Karel weer een onderzoek. Naar omstandigheden voelt hij zich nu eigenlijk heel goed, maar de angst dat er na het (pijnlijke) onderzoek weer een terugval komt, is groot.

Ik wens Annie en Karel heel veel sterkte en geluk!

Ben je mantelzorger en wil je ook meedoen aan de portrettenreeks? Stuur dan een mailtje naar info@mantelzorgelijk.nl

Mede oprichter en vaste fotograaf van mantelzorgelijk. Woont en werkt in Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top