Mantelzorger af en nu echt ouderloos….

En ineens is alles anders… Op 29 februari 2020 om 19:15 uur kwam er – toch nog vrij onverwacht – een einde aan het leven van mijn lieve vader. Het einde van een tijdperk: Na een hele intensieve periode vol zorg ben ik mantelzorger af en nu dus ook écht ouderloos. Vanaf het begin waren papa en ik het gezicht van Mantelzorgelijk.nl. We deelden heel wat van onze verhalen en kregen er ook een hoop voor terug. Lotgenotencontact bijvoorbeeld. Dat hebben we als heel waardevol ervaren.

De afgelopen week was heftig maar ook écht mooi. Op de één of andere manier klopte alles. Papa heeft godzijdank niet onnodig lang hoeven lijden en stierf een humane dood. (Dat is wat je wenst voor je dierbare, toch?) Alle vijf zijn kinderen stonden in de laatste uren van zijn leven om papa heen, de juiste professionele zorgers hadden dienst, de fijne uitvaartondernemer die mijn moeders afscheid destijds regelde kon dit ook weer bij papa doen en bij het afscheid stonden er mensen om ons heen, die er de afgelopen jaren voor ons toe echt toe deden. Stuk voor stuk zijn we ze heel dankbaar voor het feit dat ze ons gedurende het hele proces zagen, hoorden en aanvoelden.

Veel mensen waren een tikkeltje geshockeerd over het feit dat het afscheid in besloten kring heeft plaatsgevonden. Mijn vader heeft voor ons dorp best wat gedaan en iedereen kende hem, zijn kinderen en kleinkinderen. Ondanks dat hij niet in Muiderberg geboren is, werd hij wel als oud Muiderberger gezien.
Ik snapte de behoefte van velen, om ons als gezin te komen steunen tijdens het laatste afscheid, dan ook wel. Maar toen papa nog redelijk bij de tijd was, heb ik heel wat gesprekken met hem gevoerd en heeft hij heel vaak aangegeven dat zijn wereld door Alzheimer steeds kleiner werd, dat hij zich best eenzaam voelde en dat hij veel mensen van voor zijn ziekte amper of nooit meer zag. Voor hem een reden om een besloten afscheidsceremonie te willen, met louter mensen die tot op het laatst het verschil voor hem en ons hebben gemaakt. Heel begrijpelijk en uiteindelijk ook goed, wat ons betreft. Afgelopen vrijdag waren we om 14:00 uur met een man of 35 bij elkaar om in het crematorium van Laren papa een laatste eer te bewijzen. Dat was mooi, ontroerend en heel waardevol.

En dan ál die filmpjes, die ik de afgelopen jaren van mijn vader maakte… Uiteindelijk zijn dat er een kleine 140 geworden. Aanvankelijk waren veel mensen in mijn omgeving best sceptisch. Waarom kies je er in hemelsnaam voor om je vader zo kwetsbaar te laten zien? Waarom zou je dat in godsnaam willen? Papa’s en mijn gevoel zijn daarover echt goed geweest, toen we besloten om met filmen te beginnen. Die filmpjes zijn goud waard! En niet alleen voor mij en mijn familie. Afgelopen week kwam ik er achter dat ze blijkbaar ook zeer waardevol zijn geweest voor heel veel volgers van mijn ‘Als mijn vader’ blogs en vlogs. Ik kon de afgelopen dagen steeds amper mijn voordeur openkrijgen door alle lieve condoleancekaarten en brieven die er op de mat lagen. Van bekenden maar ook van heel veel mensen die ik persoonlijk helemaal niet (goed) ken. Bijzonder, overweldigend en hartverwarmend maar ook zo’n enorme bevestiging voor het feit dat papa en ik niet voor niets al die jaren open en eerlijk hebben laten zien wat Alzheimer doet met degene die het krijgt maar ook met de dierbaren daar omheen.

Voor degene die helemaal niets met dementie en mantelzorg te maken hebben: Dank voor het moeten aanschouwen van al mijn berichten over mijn vader, hoe het is om mantelzorger te zijn en niet in de laatste plaats over Alzheimer/dementie. Ik heb jullie af en toe behoorlijk zitten spammen, niet alleen via Mantelzorgelijk.nl maar ook op mijn eigen tijdlijnen op social media. Maar geloof me: Dat was op alle fronten voor het goede doel: Mantelzorg én Alzheimer bespreekbaar maken. Hard nodig in een maatschappij waarin de vergrijzing toeslaat, de professionele zorg al maar minder wordt en we steeds meer op ons zelf zijn aangewezen. Onthou dat je er nooit voor kiest om mantelzorger te worden. Het overkomt je en dan is het verdomd handig als je ervaringen en tips van lotgenoten krijgt. Dat je meer voorbereid zult zijn dan ik , toen ik plotsklaps mantelzorger voor mijn vader werd.

Een veel gestelde vraag de afgelopen dagen: Blijf je nu nog wel doorgaan met Mantelzorgelijk nu je vader overleden is. Ik heb vooraf serieus nooit een moment bedacht dat ik zou stoppen. Door de zorg voor en om papa is Mantelzorgelijk in 2014 ontstaan. Dit platform is niet alleen voor mij maar voor tienduizenden mantelzorgers in Nederland super belangrijk geworden. Buiten dat dit platform mijn kindje is, heb nog genoeg ervaringen en tips waar ik niet over wilde bloggen de afgelopen jaren. Omdat ze te pijnlijk waren of omdat ik soms ook bang was dat het papa zou schaden. Nu kan dat wel en die ervaringen deel ik graag, zodat mijn lotgenoten daar misschien lering uit kunnen trekken.

Ook zitten er nog veel belangrijke plannen en ideeën in de pijpleiding. Margreet, Aletta en ik willen door met het uitdragen van mantelzorg gerelateerde problemen en oplossingen. Mantelzorgers moeten meer gehoord en beter ondersteund worden. Dat gevoel van noodzaak is door mijn vaders overlijden echt niet ineens weg. Ik ben juist nog gemotiveerder geworden om te bereiken wat nodig is.

Mijn vader is niet meer. Ik denk dat het schrijven voor Mantelzorgelijk me – zonder hem – vast ook gaat lukken. Daarbij krijg ik nu ook weer meer tijd: Overheid, instanties en beleidsmakers, berg je maar! Ik ga zeker afmaken waar ik ooit aan begon. Omdat heel veel wat krom is gewoon recht móet komen. Aan mij zal het echt niet liggen…

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top