Mantelzorgen, het blijft zwaar

Na alle commotie rondom Sjon’s verjaardag, sterfdag en dag van zijn begrafenis in amper twee weken tijd, is het nu (voorlopig) voorbij. Wil niet zeggen, dat we hem ineens minder missen of dat er direct wezenlijk dingen verandert zijn. Nee, niet echt. Alleen het eerste jaar van alles voor het eerst zonder Sjonny meemaken hebben we gehad.

De pijn blijft, het gemis blijft. Ik merk het aan de kinderen. We zijn waar mogelijk nog opener naar elkaar geworden. We hebben elkaar gevonden in de rouw en vooral geaccepteerd dat de één heel anders omgaat met rouw dan de ander binnen ons gezin. En dat is prima. Het had zijn tijd nodig om dit van elkaar te ontdekken en er begrip voor op te brengen. Dat gaat echt met horten en stoten. Soms vallen er woorden en soms vallen er tranen. Maar altijd is er weer een arm, een kus of een knuffel. Omdat we het van elkaar weten, dat het moeilijk is zonder man en vader.

Wat ons gelijk weer bij het volgende brengt, want met oma/mijn moeder gaat het echt bergafwaarts. We zien haar achteruit glijden. Dat is zwaar voor iedereen. Een jaar geleden afscheid genomen van Sjon en nu binnenkort van mam/oma. Met de huisarts en verpleging is een heel goed overleg over hoe we met elkaar verder gaan rondom de zorg voor mijn moeder. Wat er wel en niet kan. Uiteraard allemaal in het bijzijn van mijn moeder, die we als eerste overal in betrekken. Het gaat om haar. Zij begrijpt wat we aangeven. We zullen heel goed voor haar zorgen. Huisarts, verpleging en wij als mantelzorgers. Ik breng alles over naar mijn broer, die er niet bij kan zijn. En zo doen we samen bij toerbeurt alles rondom de zorg voor mijn moeder. Want zwaar is het wel, dat mantelzorgen. Vooral vlak na het proces waar we uitkomen.

Mariska van Gennep is weduwe, haar man Sjonny overleed in april 2017 aan ALS. Zij schrijft over hoe het was om mantelzorger te zijn van een ernstig zieke zonder vooruitzichten en hoe het nu met haar gezin gaat. In september 2017 heeft ze de Kilimanjaro beklommen voor een goed doel en ter nagedachtenis aan Sjonny. In januari 2018 kwam haar boek “ALS heb je niet alleen, balanceren tussen liefde en mantelzorg uit". Mariska geeft lezingen, trainingen en workshops om de relatie tussen zorgprofessionals/werkgevers en mantelzorgers te verbeteren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top