skip to Main Content

Mantelzorg combineren met je werk

Mantelzorg combineren met je werk. Het is één van de grootste uitdagingen waar je als mantelzorger voor komt te staan. Gemiddeld verlenen mantelzorgers met een betaalde baan zo’n 17 uur mantelzorg verspreidt over de week. Ga er maar aanstaan, best pittig!

imageAls je in loondienst werkt, is er in overleg best wat te regelen met je werkgever en kun je in sommige gevallen zelfs aanspraak maken op bepaalde verlofregelingen. Maar voor zelfstandigen ligt dat toch weer anders. Mijn werkzaamheden als ondernemer bieden net dat stukje van mezelf, dat ik zo nodig heb. Bezig zijn met waar ik goed in ben, los van al het zorgen. Ik hou van mijn werk en het geeft me voldoening. Maar eerlijk is eerlijk, de combinatie werk en mantelzorg vergt een goede planning en daarnaast flexibiliteit en begrip van familieleden, collega’s en klanten. Zonder dat ben ik nergens.

Hoe ik het regel? Door aangepaste werktijden. Bijvoorbeeld door meer uren in minder dagen te werken (ook ‘s avonds en in weekenden), door afspraken met klanten te maken voor de langere termijn, door veel thuis te werken, door opdrachten te delen met (werk) partners en door echt vast te houden aan mijn agenda. Vol is vol ! Daarnaast vraagt het om veerkracht, flexibiliteit, inventiviteit en een actieve instelling.Veel mantelzorgers nemen een afwachtende houding aan. Ze schikken zich naar de moeizame procedures van het – vaak complexe  – zorgsysteem.

Afwachten is niet echt mijn ding. Ik handel liever en ga steeds op zoek naar een manier om dingen snel voor elkaar te krijgen. Bepaalde dingen die je langs de formele weg aanvraagt, kosten tijd. Neem het senioren alarm dat we laatst nodig hadden voor mijn vader. De arme man viel om de haverklap en had ruim twee uur hulpeloos op de grond gelegen. Via de thuiszorg kreeg ik een tip om een dergelijk alarm online te bestellen. Dat betekent dus: bedrijven zoeken, prijzen vergelijken, je hebt te maken met levertijden en je moet het laten installeren… Best een gedoe en niet dezelfde dag te regelen.

imageDoor rond te vragen in mijn netwerk, kwam ik erachter dat een senioren mobiel met alarmknop een prima alternatief was. Uiteindelijk kon ik dezelfde dag zo’n telefoon voor minder geld overnemen via een vriendin. Door naar eigen wegen te blijven zoeken, word je niet afhankelijker dan nodig en je krijgt er zelfs een hoop energie voor terug!

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X