Leven na mantelzorg: Je sociale leven

Het verlies van een dierbare brengt altijd verdriet met zich mee. Zo ook bij mij maar dat vertelde ik al in mijn eerdere blogs over mijn leven na mantelzorg. Misschien wil je na een drukke tijd van mantelzorgen even bijkomen, alleen zijn en heb je totaal nog geen zin in gezelschap. Dat is heel begrijpelijk. Toch is het goed om wel tijd te nemen voor de mensen om je heen. Ik kan me voorstellen dat je sociale leven kleiner werd, in de tijd dat je mantelzorg gaf. Misschien vind je het daarom zelfs wel lastig om de banden weer aan te halen. Ik hoop dat je dan iets aan deze tips hebt.

  1.   Stel je open voor de ander

Voorkom dat je jezelf terugtrekt en stel je weer open voor je familie en vrienden. Best moeilijk nu in de coronacrisis maar kijk of je weer wat regelmatiger met ze kunt afspreken.  Of nodig hen uit voor een kopje koffie bij jou thuis. Of ga samen iets leuks doen, wandelen, fietsen, een strandwandeling. Alles wat binnen de coronamaatregelen past. Vind je dit moeilijk? Probeer dan in elk geval om telefonisch het contact te onderhouden. Vaak voelt het niet meteen natuurlijk om interesse te tonen voor anderen, terwijl je nog midden in een rouwproces zit. Maar vergeet dan niet dat jij nu belangrijk bent.

Ik vond het bijvoorbeeld hartstikke fijn om samen met mijn zussen of vrienden herinneringen aan mijn vader op te halen. Iedereen stond daar gelukkig ook voor open. Dat was dan eerst een potje huilen maar als snel zaten we ook te lachen over de tijd met mijn vader en alles wat we met hem meegemaakt hebben. Naarmate de tijd verstreek, hadden we het steeds meer over andere dingen. Na al die jaren voelt dat weer harstikke vertrouwd en fijn.

  1.   Werken

Werken geeft je natuurlijk altijd structuur en een reden om op te staan. Daarnaast zorgt het ervoor dat je weer onder je collega’s of andere werk contacten bent. Ik ging al vrij snel na het overlijden van mijn vader weer aan het werk. En de eerste weken vroeg iedereen steeds hoe het ging en hadden we het over mijn vader en mijn mantelzorg. Superfijn vond ik dat. Mijn vader was 8 jaar een wezenlijk onderdeel van mijn leven en dat zet je niet zomaar even aan de kant natuurlijk.

Maar werk gaf ook de nodige afleiding. En gaandeweg de tijd ging het weer over anderen. Prima voor mij. Het leven gaat door en wat anderen op hun levenspad meemaken is ook belangrijk. Vanuit eigen ervaring kon ik hen vaak weer op weg helpen, of een luisterend oor bieden.

Misschien heb je door je mantelzorg geen baan meer. Wellicht is er een mogelijkheid om je oude baan weer op te pakken of ga je op zoek naar nieuw werk. Oké, je bent er een tijd tussenuit geweest. Maar je hebt ook veel geleerd tijdens het mantelzorgen. Weet je dat dit hartstikke waardevol kan zijn bij je zoektocht naar een nieuwe baan? Ik schreef ooit een blog over de skills van mantelzorgers. Een werkgever zou wel gek zijn om jou dan niet te willen aannemen.

  1. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een goede kans om mensen te ontmoeten. Met vrijwilligerswerk help je anderen, het geeft enorm veel voldoening én het zorgt voor de nodige afleiding. Weet je geen goed doel? Kom ons dan op vrijwillige basis helpen. Bij Mantelzorgelijk kun je zelfs iets wezenlijks betekenen voor je lotgenoten. Wij zijn het grootste online platform gemaakt door en voor mantelzorgers en Margreet, Claudia, ik en al die duizenden lotgenoten zitten te springen om hulp en expertise.

Wil je meer weten? Mail dan even naar in info@mantelzorgelijk.nl dan nemen we contact met je op.

  1. Doe wat jij leuk vindt

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je doet wat je écht graag doet. Nu is de tijd, nu heb je tijd. Dat was de voorgaande periode natuurlijk wel even wat anders. Bedenk wat je leuk vond om te doen voordat je mantelzorger werd. Er zijn vast clubs of cursussen waaraan je mee kunt doen. Misschien vind je het leuk om te fotograferen, muziek te maken of te sporten. Vind je dat te actief of niet gepast, nu met Corona? Er zijn ook best veel onlinemogelijkheden. Klik even op deze link. Wellicht zit er iets leuks voor je bij.

  1. Praat met lotgenoten over je leven na mantelzorg

Uit ervaring weet ik hoe prettig het is om te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Een mantelzorgsteunpunt bij jou in de buurt heeft misschien een lotgenotengroep. Informeer eens bij je gemeente waar je terecht kunt.

Daarnaast zijn er verschillende fora en communities die je online in contact brengen met lotgenoten. Op Facebook zijn bijvoorbeeld verschillende geheime of privé groepen met lotgenoten. Zoek dan even op de ziekte van je dierbare, of op lotgenoten. Maar via Google kwam ik ook op de website van het landelijke platform voor nabestaandenzorg. Met name als je het moeilijk vindt om je leven weer op de rit te krijgen kun je aan dit soort fora best veel hebben.

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top