In memoriam Mehmet Demir, baba van Fatos.

Afgelopen week ontvingen wij het verdrietige nieuws dat de lieve vader van onze gastblogger Fatos Ipek Demir is overleden. De vader van Fatos had sinds 2012 de ziekte van Alzheimer. Samen maakten ze heel veel mee. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame. Daarover schrijft Fatos al geruime tijd op haar Facebookpagina en op Mantelzorgelijk.

Fatos en ik werden beide in 2012 mantelzorger voor onze Alzheimervaders Jan en Mehmet. Dat schepte meteen een band. De fases van dementie waren hier en daar verschillend maar er waren ook heel veel paralellen én ik vond onze vaders ook een beetje op elkaar lijken. Het enige échte grote verschil dat bleef: ik zorgde voor een vader die in Nederland geboren was en Fatos voor een migranten vader. En daardoor verliep hun zorgpad niet altijd even soepel als het onze.  Want ondanks dat er in Nederland veel migranten wonen, zijn we daar in dit land, qua ouderenzorg, helaas nog steeds niet al te best op ingesteld. Dat maakte het voor Fatos, haar vader en haar familie niet altijd even gemakkelijk.

Fatos heeft net als ik destijds van haar ‘mantelzorgnood’ min of meer een deugd gemaakt en werd samen met haar vader ‘storyteller’ voor veel volgers op Facebook en daarna op Mantelzorgelijk,  OMAZ,  Alzheimer Nederland en via alle mogelijke mediakanalen. Hun urgente verhaal moest gewoon verteld worden. Delen helpt en door al die verhalen werd Mehmet Demir ook een beetje de baba van alle mensen die hen volgden. Het Facebookbericht van Fatos over het heengaan van haar vader sloeg bij ons dan ook in als een bom.

 

Dag papa♥️

Elveda babacım♥️
Vanavond om 22.00 uur is onze slimme, ondernemende, ondeugende, zorgzame opa, papa en schoonvader in mijn bijzijn overleden. Hij is zo rustig en vredig ingeslapen. ♥️En toch heel snel en plots. Ik had net mijn pyjama aangedaan om bij hem de nacht door te brengen.
Dankjewel papa🙏voor alles♥️we zullen je nooit vergeten 🍀nur içinde yat babacım. Annemize selam söyle.
We gaan papa proberen te begraven in Kos. Proberen, omdat dat een uitdaging is. Morgen horen we of het lukt.
Beetje geslapen.
Kan een afbeelding zijn van 1 persoonEen tijdperk eindigt.
Mehmet Demir
Kos 1-7-1936🍀Scheveningen 21-9-2021
Kos, de plek waar Mehmet’s ouders zijn begraven en waar zelf hij ook graag begraven wilde worden. Terugkeren uit Nederland, waar hij kwam als gastarbeider en zijn gezin naartoe haalde. Wij hopen dan ook dat hij de komende dagen een mooie, laatste rustplaats op Kos, dicht bij zijn ouders zal vinden.
Rust zacht Mehmet Demir, baba van Fatos. U heeft samen met Fatos het verschil gemaakt voor veel migranten ouderen en hun mantelzorgers. We zullen u en alle verhalen van uw dochter vreselijk missen.

 

Lieve Fatos,

Soms leek het afscheid bij Alzheimer oneindig te duren maar achteraf toch véél te snel te gaan. Rouw bij leven kan immens rauw voelen. En ondanks dat je weet dat het nu beter is zo, wil je je vader natuurlijk never nooit missen.Op sommige momenten hunkerde je naar ‘zorgeloosheid’ maar als het dan zover is voelt dat toch als een gat. Weet dat er op verdrietige momenten altijd ‘lotgenoten’ zullen zijn die bereid zijn om je een luisterend oor en een arm om je schouders te bieden. Zorgen zou je als mantelzorger niet alleen moeten mogen doen maar rouwen en jezelf na jaren intensief gezorgd te hebben opnieuw hervinden al helemaal niet.
Ik wens je veel sterkte en kracht om het verlies van jouw lieve baba, alsmede de jarenlange, intensieve periode van mantelzorg een plaatsje te kunnen geven.
Veel liefs voor jou van je mantelzorg ‘soulsister’.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top