skip to Main Content

Ik laat je gaan – indringende documentaire over zelfbeschikking

Vandaag vragen we je aandacht voor een korte, bijzonder heftige film. Hij gaat over de meest vreselijke beslissing die je als patiënt kunt nemen: die over je eigen leven en dood. En ook over de gevolgen van die beslissing voor de mensen die voor je zorgen en van je houden: je familie, vrienden en mantelzorgers.

In de korte documentaire ‘Ik laat je gaan’, eind januari uitgezonden door 2Doc, zien we hoe de 27 jarige Sanne lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis, slapeloosheid en chronische depressie. Na negen jaar van intensieve behandeling zonder effect besluit Sanne niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding.

Sanne brengt haar vader en beste vrienden op de hoogte van haar doodswens – om hen de kans te geven afscheid te nemen. In de documentaire volgen we Sanne in haar laatste weken, waarin ze toeleeft naar de dag waarop ze haar lang gezochte rust zal vinden. Sanne is 24 maart 2014 overleden.

‘Ik laat je gaan’ is een korte documentaire over het zelfbeschikkingsrecht van psychiatrische patiënten, het verlangen naar rust en het grootste offer dat een vader kan maken uit liefde voor zijn kind.

Hans Beerenkamp, tv-recencent van nrc, schrijft over de film: Niet de bijna terloops genoemde ‘zelfeuthanasie’ is het onderwerp, maar de vader en dochter die elkaar vasthouden bij het graf van grootmoeder.

En precies daarom denken wij dat deze film, hoe confronterend ook, een aanrader is voor mantelzorgers van mensen met een psychische ziekte.

De gehele film kijk je op Uitzending Gemist.

De documentaire ‘Ik laat je gaan’, geregisseerd door Kim Faber, werd geselecteerd voor de IDFA Student Competition en de Short Documentary Official Competition van het Environmental International Film Festival in Parijs. Ik laat je gaan was Kim Fabers eindexamendocumentaire, waarmee zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in de richting regie documentaire. Meer achtergrondinformatie is hier te vinden.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X