Het geld rolt weer alle kanten op. Maar niet naar de zorg

Er is geen kabinet geweest dat zoveel geld wil gaan uitgeven als Rutte IV. Het geld rolt werkelijk alle kanten op. Maar niet naar de zorg. Sterker nog, er zijn verschillende bezuinigingen aangekondigd waar velen van ons – als mantelzorgers voor bewoners van verpleeghuizen – weer behoorlijk de dupe van dreigen te worden.

Er zijn nog veel plannen van het nieuwe kabinet die moeten worden uitgewerkt. Toch zijn enkele plannen voor met name de zorg al behoorlijk strak omschreven. Zo moet bijvoorbeeld de personeelsnorm in verpleeghuizen losgelaten worden. Weet je wat dat voor effect op ons – mantelzorgers – gaat hebben? Reken er maar op dat daardoor veel diensten niet meer rondgebreid kunnen worden en dat je kunt komen opdraven om ondersteunende taken te komen verrichten. En doe je het niet? Dan heeft jouw dierbare geen zorg. Zo simpel is het.

Was het niet Martin van Rijn die zei, na een breed maatschappelijk protest onder aanvoering van Hugo Borst, dat het kabinet anders met verpleeghuizen zou omgaan? Er zou eerst gekeken worden wat er precies nodig was om goede zorg aan bewoners te kunnen geven en daarna zou de overheid de bekostiging daarop aanpassen. Daar was iedereen het volledig over eens, maar dat zou wel veel geld gaan kosten. Rutte III investeerde daarop 2 miljard euro extra in de ouderenzorg. Maar wat heeft die investering nu uiteindelijk opgeleverd? Wie zijn daar eigenlijk beter van geworden? Niet de verpleeghuisbewoners en de verzorgenden, vrezen wij.

Verpleeghuizen hebben inmiddels tienduizenden vacatures openstaan. De norm van gemiddeld 1 verzorgende op 8 bewoners wordt niet of nauwelijks gehaald. Dat het nieuwe kabinet stelt dat de huidige personeelsnorm niet houdbaar is, klopt dus. Alleen koppelen zij daar direct een besparing aan van 400 miljoen en dat spoort toch echt niet, als je het ons vraagt.

Wij begrijpen best dat er iets aan de almaar stijgende zorgkosten gedaan moet worden. Dat er gezocht wordt naar alternatieve manieren om de snel stijgende groep zorgintensieve ouderen te kunnen blijven verzorgen, ondanks dat enorme en toenemende personeelstekort. Maar je verbetert de zorg voor verpleeghuisbewoners echt niet door tegelijkertijd bezuinigingen als doel te stellen. Dat is gewoon een gotspe.

Ouderenzorg is essentieel, dat gaat de komende jaren echt niet veranderen. Kijk liever eerst wat nodig is, daarna wat haalbaar is en pas als laatste of het ook goedkoper kan. Nu gebeurt het precies andersom en dat gaat alleen maar meer problemen geven. Voor bewoners en verzorgenden, maar zeker ook voor mantelzorgers.

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top