skip to Main Content

Het beste wensen…

Het nieuwe jaar is begonnen. Uiteraard eerst de beste wensen voor jullie allemaal! Ik hoop dat het nieuwe jaar jullie veel gezondheid, geluk en rust zal brengen. Maar daarnaast wens ik jullie ook het beste van alles. De beste ondersteuning, de beste professionals, de beste luisterende oren en de beste helpende handen. Want het beste is nog steeds niet vanzelfsprekend.

Op de valreep naar het nieuwe jaar kreeg ik via de hulplijn van Mantelzorgelijk een oproep binnen. Een kersverse mantelzorger die vast was gelopen in de raderen van het ambtelijk en ondersteunend zorgsysteem. Via allerlei loketten van de gemeente, de WMO, het buurtteam en de zorg was ze van het kastje naar de muur gestuurd en zag ze geen oplossingen meer.

Helaas is er dus heel weinig veranderd in de ondersteuning van mantelzorgers. Ondanks de opdracht dat gemeenten de noodzakelijke ondersteuning moeten bieden, blijkt het ontmoedigingsbeleid erg hardnekkig te zijn. Er was geen proactieve houding om hulp te bieden. Geen uitleg over de mogelijkheden. Geen helpende hand in het woud van regels. Ten einde raad belde ze ons.

We hebben dus nog een lange weg te gaan voordat gerichte hulp en ondersteuning vanzelfsprekend is. Het zal nog lang duren voordat iedereen zich realiseert dat mantelzorg de zorg van ons allemaal is; je bent het, je wordt het of je krijgt het. Het vraagt om een lange adem om echt iets te veranderen. Toch blijven we onwenselijke zaken blootleggen en bespreekbaar maken.

Maar na dat telefoontje op de laatste dag van het jaar, realiseerde ik me des te meer hoe belangrijk en waardevol het lotgenotencontact is. Hoe we vanuit onze eigen kennis en ervaring andere mantelzorgers kunnen blijven helpen en ondersteunen. Dat we elkaar de weg kunnen wijzen in het woud van de informele zorg. En dat we voor elkaar op blijven komen, de krachten bundelen en van ons laten horen. Want het beste dat we hebben zijn we zelf!

En die beller? Natuurlijk helpen we haar verder op weg zodat zij er niet alleen voor staat in het nieuwe jaar. Samen en met elkaar wensen we het beste. Toch een mooi begin van 2022.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X