skip to Main Content

Help, ik moet gaan Mantelzorgen! – Deel 3: Mantelzorg en werk

imageWe kennen het allemaal. In je omgeving wordt iemand ziek en dan zorg je ‘gewoon’ voor de persoon die het overkomt. Bijvoorbeeld je kind die waterpokken heeft, je vriendin die haar been op een akelige manier brak of je partner die met een heftig griepje in bed ligt. Zorgen voor iemand kunnen we allemaal. Toch? Maar wat als nou blijkt dat je ineens moet gaan zorgen voor een dierbare die nooit meer beter wordt? Die door de ziekte ineens een ander mens wordt? Hoe doe je dat in het dagelijks leven? Kun je dat aan? Waar moet je heen voor hulp? Wie staat je bij? Mantelzorgen is geen keuze , dat overkomt je.

Ik ben zelf ZZPer en kan dus aardig tijd – rondom mijn vader – inplannen. Maar een ding heb ik wel duidelijk afgesproken met mezelf: Ik blijf hoe dan ook werken. Het is namelijk ook mijn uitlaatklep, waar ik mijn dagelijkse problemen vaak toch even kan vergeten! Dat vergt natuurlijk een hoop organisatie maar ik ben dat al wel een beetje gewend omdat mijn kind nog redelijk jong is en ook de nodige zorg nodig heeft. Toch zijn er momenten dat het mij ook allemaal wat te veel wordt en ik echt niet meer weet hoe ik alle taken met elkaar moet combineren. Gelukkig heb ik de zorg taken goed kunnen verdelen met mijn broers en zussen en is het logisch dat mijn zussen, die het dichts bij mijn vader wonen, als eerste aan de beurt zijn als dat nodig blijkt te zijn. En mocht het toch een keer onverhoopt mis gaan, dan heb ik hele lieve klanten die allemaal op de hoogte zijn van de situatie en me altijd ter wille zijn om een afspraak op het laatste moment te verzetten.

Op de website Werk en Mantelzorg staan allerlei handige tips voor de mensen die voor een werkgever werken.Volgens de stichting levert Mantelzorg-vriendelijk personeelsbeleid een win-win situatie voor werkgever en medewerker. Aandacht, begrip en ruimte voor (maatwerk) oplossingen van de werkgever, dragen bij aan de werk privé balans van de werkende Mantelzorger. Zo blijven mantelzorgers gezond, vitaal en productief en gaan zij met plezier naar hun werk. Een win-win dus voor iedereen. Het is goed om te lezen dat steeds meer bedrijven zich in de materie verdiepen en besluiten om een mantelzorg vriendelijk beleid te gaan voeren. Denk dan aan organisaties die het thema werk en mantelzorg bespreekbaar maken, de medewerkers wijzen op de wettelijke verlofregelingen waar Mantelzorgers gebruik van kunnen maken en flexibel zijn in het bieden van oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, zorg-taken regelen onder werktijd en de mogelijkheid krijgen om het werk onverwachts te onderbreken. Ben je in loondienst, informeer en overleg dan ook direct bij je werkgever, of er ruimte is om je Mantelzorg taak te kunnen doen en welke voorzieningen er zijn. Vind je het moeilijk om er met je werkgever over te beginnen? Via deze link kom je op de website van Werk en Mantelzorg bij een aantal hele handige tips en antwoorden op veel gestelde vragen.

Heb je – bij het lezen van dit blog – nog vragen, opmerkingen of tips? Zet ze dan even in een reactie onder deze blog. Op die manier geef je jouw informatie ook weer door aan al onze lezer.

Volgende week: Deel 4 – Instanties voor Mantelzorgers

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller,  echtgenote, moeder en sinds kort ex-mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en oprichter van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X