Heel even #mantelzorger

Het mag de naam niet dragen, hoor. Want een échte mantelzorger ben je volgens de definitie pas als je meer dan drie maanden intensief voor een naaste zorgt. Maar toch, de afgelopen periode heeft mijn moeder het qua gezondheid behoorlijk voor de kiezen gehad. Ziekenhuizen, onderzoeken, operaties. En ik sta naast haar. 

Wat me opvalt? Aan de ene kant heb je ‘het zorgen’. De extra boodschappen. Het afstemmen van agenda’s, ophalen en wegbrengen, extra koken, helpen in huis. Dat is even een aanpassing. Het vraagt planning en extra tijd.

Maar aan de andere kant, daar staan ‘de zorgen’. En die had ik onderschat. Je bent constant bezig met het welzijn van degene waar je voor zorgt. Je voelt niet alleen medeleven en verantwoordelijkheid, maar ook zoveel twijfel, liefde en wederzijdse afhankelijkheid. Dáár lig je ‘s nachts wakker van. Niet van de logistiek.

spondygazet_wachtkamer4Van de week zat ik in het ziekenhuis te wachten, op zo’n depressief formica stoeltje, naast balie 2-09. Mijn moeder had een belangrijke scan. Naast mij kwam een echtpaar zitten.

Hij een oudere heer met uitgezaaide darmkanker, zij iets jonger, succesvol behandeld voor borstkanker. Beiden door het leven getekend. Ze hadden elkaar er tot nu toe toch maar mooi doorheen gesleept. We raakten in gesprek en ze zagen heus wel dat ik helemaal aan het begin sta van mijn ‘zorg-carriere’.

Opeens boog ze zich naar me toe. Ze keek me recht aan. En heel zachtjes, heel intens, zei ze: “Als ik je één tip mag geven. Neem het dag voor dag, meisje. Laat je niet kapot maken door ‘de zorgen’. Mantelzorgers lijden vaak erger onder de ziekte dan de patiënt zelf. Dat mag je niet laten gebeuren.”

Dat is een raad die ik ter harte ga nemen. Nogmaals, ik ben geen echte mantelzorger, hopelijk nog lang niet. Maar de afgelopen weken hebben een tipje van de sluier opgelicht. Ik heb zo veel respect en bewondering voor wat miljoenen mantelzorgers dagelijks doen om hun naasten te helpen. En ik leef met ze mee, met alle verdriet en vragen die het zorgen met zich meebrengt. In alle bescheidenheid.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top