Haar laatste #PSP

Dit zal haar laatste zijn. En dus ook onze laatste met haar. Haar laatste kerst. Haar laatste eerste dag van het jaar. Haar laatste winter. Misschien. Dat denken we al lang. We zeggen het niet met zoveel woorden maar we voelen het wel. We leven van seizoen naar seizoen. Hopen op zachte winters en draaglijke zomers. Op vroege lentes en een kleurrijke herfst. Voor haar.
Eigenlijk hou ik niet van de kerstperiode. Het is me te intens. Het samenzijn. De nieuwjaarsbrieven voor een jaar dat niet meer komt. Misschien. De dreigende wolk van afscheid die in de lucht hangt. Die met een voorspelde – maar toch onverwachte – bui alles kan wegspoelen wat er is.
De voorbije jaren evolueerden van een kerstfeest bij mijn ouders thuis over een kerstfeest met hen bij mij of mijn zus naar een kerstfeest in een zaaltje van hun verzorgingstehuis. Hun wereld wordt zo klein. De traditie van de kerstkalkoen is dit jaar omwille van slikproblemen omgebogen naar een kant-en-klaar-en-warm-geleverd lasagnebuffet. Dat schuift hopelijk nog een beetje binnen. Als ze de kracht heeft om haar mond open te doen. Dat hangt af van dag tot dag, van uur tot uur, van moment tot moment. Maar dag na dag moeilijker.
Ik hoop dat ze er toch wat van geniet. Op haar stille manier. Hield ze eigenlijk wel van lasagne, vraag ik me nu af. Ik weet het niet meer. Zoals ik ook bijna niet meer weet hoe haar stem klonk. Maar wel hoe ze haar handen aan het stuur hield.
Zelf juich ik het stilletjes toe dat de kalkoen van de feesttafel verdwijnt. Al kan ik wel huilen om de reden waarom. Weer een stap dichter naar het afscheid.

Ik weet het: wie heeft wel de zekerheid? Dat dit niet zijn laatste kerst is. Zijn laatste eerste dag van het jaar. Misschien moet ik maar wat harder leren leven van dag tot dag.
Al mag de lente wel snel komen.

Marlies is mama van twee heerlijke dochters, dochter van zieke ouders en vrouw van een man die haar geduldig verdraagt en vér draagt. Ze zoekt naar woorden die zin geven aan haar leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top