skip to Main Content

Frank’s weg in de zorg: Status binnen de gezondheidzorg

De komende jaren neemt het aantal ouderen rap toe. Volgens de CBS Bevolkingsprognose zal het aantal 65-plussers toenemen: waren er in 2012 nog 2,7 miljoen 65-plussers, in 2041 zullen dat er 4,7 miljoen zijn. Tot 2060 blijft het aantal schommelen rond 4,7 miljoen.
De komende jaren zal vooral het aandeel 65-79-jarigen op de totale bevolking sterk stijgen. Vanaf 2025 neemt ook de groep 80-plussers sterk toe (de dubbele vergrijzing). In 2040, het hoogtepunt van het aantal 65-plussers, is naar schatting 26 procent van de bevolking 65-plusser, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. In 2012 waren er 686227 mensen van 80 jaar of ouder, in 2040 zijn dat er 1.554.742(1).vergrijzing toename 65-plussers

Ook ik als verpleegkundige merk dat de druk in de zorg toe aan het nemen is. Waarin mensen vroeger voor een blindedarmontsteking een week in het ziekenhuis bleven, is dit nu een taak voor de dagbehandeling. In mijn stagetijd heb ik kennis mogen maken met verschillende sectoren in de zorg. Ik heb hierin veel dingen gezien, waar ik een ervaring rijker door ben geworden. Het heeft mij gevormd tot de persoon wie ik op dit moment ben. Een persoon die altijd klaarstaat voor mensen, zowel met als zonder uniform.

Doordat de vergrijzing toe aan het nemen is zal er binnen nu en korte tijd sprake zijn van meer ziekenhuisopnames, doordat de ouderen relatief meerdere mankementen hebben. Doordat de opnames relatief korter zijn ten opzichte van vroeger, zal de complexiteit in de wijk toe gaan nemen. Wijkverpleegkundige gaan meer taken op zich krijgen, doordat patiënten korter in het ziekenhuis blijven en naar huis gaan met meer zorg. Hierdoor zal er binnen nu en korte tijd meer vraag zijn naar HBO verpleegkundige voor in de wijkzorg.

‘De zorg in gaan is een roeping’. Dat is wat veel mensen vroeger zeiden over verpleegkundige. Mijn visie over de zorg is tot op de dag van vandaag nog niet veranderen. Wat er ook gebeurd, de patiënt staat bij mij altijd centraal en ik zal al het mogelijke doen om de kwaliteit van zorg te behouden en juist dat speciale gevoel aan patiënten te blijven geven, hoe dan ook, wanneer dan ook.

Bron:

  1. http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/hervorming-zorg-cijfers-vergrijzing.html

Wil je meer blogs van Frank lezen? Klik dan even door naar zijn website!

Frank van Eis

Mijn naam is Frank , 22 jaar oud en Ik ben werkzaam als verpleegkundige in het Waterlandziekenhuis. Mijn grootste doelstelling is om uiteindelijk werkzaam te zijn als ambulanceverpleegkundige.

Ik schrijf verhalen over mijn weg in de zorg. Door middel van mijn blogs wil ik mensen kennis laten maken hoe mooi en bijzonder het is om werkzaam te zijn in de gezondheidszorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X