skip to Main Content
Fluoriserend Geel

Fluoriserend Geel

“Joehooooe” verwelkom ik mijn moeder nadat ik mezelf heb binnengelaten, “Ik kom voor de plaspauze. Zullen we daarna even naar buiten?”

“Ja dat moesten we maar even doen” vindt ook mijn moeder. Het zonnetje schijnt, we lopen langs het water achter huis en daar loopt ook een vrouw met haar hond. “Moet je die zien, die is toch veels te dik!!” zegt mijn moeder met luidde toon. Ik reageer even niet, die vrouw kon het duidelijk horen. Mijn moeder herhaalt dood leuk haar constatering “Moet je die zien, die is toch veels te dik!!” Dit keer met iets meer volume, ze denkt zeker dat ik het niet verstond.

Ik mompel wat terug. Nu zie ik dat de vrouw ons pad inslaat. Er is geen weg terug, we moeten haar nu van dichtbij passeren. Ik weet dat mijn moeder zegt wat ze denkt, dat de ziekte van Alzheimer haar hersen heeft overgenomen. Dat de rem eraf is. Dat ze er niets aan kan doen. Maar de rest van de wereld weet dat niet! En de vrouw die hier haar hond uitlaat weet het ook niet.

Soms wilde ik dat fluoriserend gele haren een bijwerking was van de ziekte van Alzheimer.  De vrouw komt steeds dichterbij en ik zie mijn moeder kijken. Ik houd mijn adem in, terwijl mijn moeder ademhaalt en zegt: “Goedemiddag”.

Pfff dat was kantje boord.

Mirjam Kok

Mirjam Kok

De ziekte van Alzheimer krijg je nooit alleen, mijn moeder kreeg de diagnose maar ook wij zijn belast. Sinds 2012 heb ik de zorg voor haar op me genomen. Het is soms zwaar en verdrietig, maar meestal maken we van de dag een feestje en is humor ons sterkste wapen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X