Feest – gastblog van Marlies #psp

Op de laatste dag van het jaar was mijn vader jarig. Zo gaat dat elk jaar. Maar deze keer werd hij 75. En ronde verjaardagen mag je niet vergeten te vieren, zelfs halfronde niet. Ook al valt het midden in de volle eindejaarsdagen.
Maar hoe doe je dat zonder druk feest? En rekening houdend met de vele beperkingen die zich stellen. Van vader. Van moeder.
Met een glaasje natuurlijk en met taart. Voor wie toevallig of gepland kwam binnenwandelen.
En met kaartjes. Heel veel kaartjes.
Begin december gingen we in zijn mailbox op zoek naar vrienden, familie, kennissen, vroegere buren, jeugdkameraden, ex-collega ’s. We vroegen hen een kaartje te sturen en ons bericht te delen onder wie we vergeten waren of niet gevonden hadden. We dachten ook vooruit: vroegen al die mensen ons hun adres te bezorgen (zijn adressenboek was verloren gegaan in zijn verwarring). Voor als het nodig zou zijn. Ooit. Maar dat zeiden we hem niet. Natuurlijk.
En de kaartjes bleven komen, bleven stromen. De verpleging hield ze opzij tot zijn verjaardag.
We knutselden een brievenbus. Verzamelden daarin de warme wensen van mensen van ver en van dichtbij. Aan verre en lang-geleden mensen hadden we aangeraden even zijn geheugen op te frissen. Een kleine anekdote op te rakelen. En zo kwamen mensen en herinneringen opnieuw zijn leven binnengewaaid. Op die laatste dag van het jaar.
Onder de indruk was hij van het bezoek en de vele kaartjes. Zo onder de indruk dat alles aan hem voorbij leek te gaan. Die dag.
De dagen nadien vonden we hem bij zijn geknutselde brievenbus. Hier en daar een kaartje lezend. We lazen voor en hij genoot na. Nee, eigenlijk genoot hij er nu pas van. Nu de storm was gaan liggen.
Dit was het grootste feest dat we hem konden geven. Denken we.
“Hoe hebben jullie dat toch kunnen regelen?” vroeg hij.
Dit was het grootste feest dat we hem konden geven. Weten we.

Marlies is mama van twee heerlijke dochters, dochter van zieke ouders en vrouw van een man die haar geduldig verdraagt en vér draagt. Ze zoekt naar woorden die zin geven aan haar leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top